ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ «ΚΑΜΙΝΙ»
 


ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΚΑΜΙΝΙ»
ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
 

 Ο ΚΟΣΜΟΣ «ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ» ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ‘ΣΤΟΛΙΔΙ’ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Με ιδιαίτερη επισημότητα και μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου 2012 τα εγκαίνια του νέου πολιτιστικού κέντρου «Καμίνι» του Δήμου Γαλατσίου, το οποίο πρόκειται να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν για την πόλη και τους κατοίκους της, καθώς μια εγκαταλελειμμένη ασβεστοκάμινος, σύμβολο του παλιού Γαλατσίου, μεταμορφώθηκε σε ένα πρότυπο, μοντέρνο και λειτουργικό πολιτιστικό κέντρο.

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την τέλεση του αγιασμού χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Αγ. Γλυκερίας πατέρα Αθηναγόρα, ο οποίος ευχήθηκε κάθε καλό για την πορεία και τη λειτουργία του «Καμινιού» και συνεχάρη όσους συνέβαλλαν για την ολοκλήρωσή του, καθώς παραδίδουν ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού στις νέες γενιές.


Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Γαλατσίου Κυριάκου Τσίρου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Η δημιουργία του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΚΑΜΙΝΙ» είναι ένα ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ για το Γαλάτσι και την ευρύτερη περιοχή. Είναι ένα έργο ΟΡΟΣΗΜΟ, το οποίο στη θέση που βρίσκεται, με τη μορφή που έχει, αλλά κυρίως με τους συμβολισμούς τους οποίους περικλείει, ανοίγει μια νέα ελπιδοφόρα πορεία για το Γαλάτσι στον τομέα του πολιτισμού και των γραμμάτων. Η λειτουργία του, λοιπόν, σε αυτό το χώρο, θα συμβάλλει καταλυτικά στην ανάδειξη του τόπου μας. Ως Δήμος, ως Δημοτικό Συμβούλιο και ως Δημοτική Αρχή παραλαμβάνουμε σήμερα ένα μεγάλο και σύγχρονο έργο και ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε τη μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε με επιτυχία στη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος των κατοίκων του Γαλατσίου. Θεωρώ πως το Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» αποτελεί ένα συλλογικό στοίχημα για το Γαλάτσι, το οποίο με το διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να το κερδίσουμε όλοι μαζί, για το παρόν και το μέλλον της πόλης και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου στο πλαίσιο της ομιλίας του ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου, Μανώλη Πρωτονοτάριο, ο οποίος με πολύ επιμονή και μεράκι διοργάνωσε άψογα την εκδήλωση των εγκαινίων του νέου Πολιτιστικού Κέντρου, καθώς και τους προηγούμενους Προέδρους του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κώστα Ζώμπο και Γιάννη Μανιάτη για την οργάνωση και το στήσιμο της βιβλιοθήκης στο εσωτερικό του Καμινιού.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Θέλω να τονίσω ότι με τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου ο Δήμος Γαλατσίου αποκτά νέο σήμα κατατεθέν, το οποίο θα καθορίσει τη μέλλουσα πορεία και ιστορία του. Επέλεξα για επίλογο, ένα στίχο από το «Δοξαστικό», του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: “Άξιον εστί το φως και η πρώτη, χαραγμένη στην πέτρα ευχή του ανθρώπου”.

 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Εμμανουήλ Πρωτονοτάριος απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό είπε χαρακτηριστικά ότι: «είναι μέρα χαράς, γιατί ένας χώρος ιστορικός που κάποτε στις αρχές του 20ου αιώνα βούιζε από τις φωνές των εργατών και αργότερα έκλεισε, ακολουθώντας τη μοίρα παρόμοιων χώρων σε αστικές περιοχές, ένα σύγχρονο βιομηχανικό μνημείο που παρέμενε για πολλά χρόνια χορταριασμένο και εγκαταλελειμμένο, σήμερα παραδίδεται στους πολίτες ανακατασκευασμένο, ως χώρος παραγωγής πολιτισμού. Πιστεύω ότι η παιδεία και ο πολιτισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτα στην κρίση. Ο εκθεσιακός χώρος, δύο υπερσύγχρονα αμφιθέατρα, βιβλιοθήκη, χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών είναι κάποια από αυτά που θα προσφέρει στους πολίτες ο χώρος του Καμινιού και έχουμε πολλά ακόμη σχέδια, τα οποία ελπίζουμε να υλοποιήσουμε προς όφελος των συμπολιτών μας, με έμφαση σε ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για τα παιδιά μας, της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων από το Δήμαρχο Γαλατσίου και η είσοδος και ξενάγηση των επισήμων στο χώρο της ισόγειας στοάς του Καμινιού, όπου φιλοξενείται η έκθεση «ΕΝΟΤΗΤΕΣ» με 100 συνολικά έργα αξιόλογων εικαστικών καλλιτεχνών.

«Ο χώρος της ισόγειας στοάς με τον τρόπο που αναπαλαιώθηκε είναι εκπληκτικός και ιδανικός για εκθέσεις καθώς θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο, ενώ παράλληλα σχεδόν «ακούμε» τους εργάτες να αγωνίζονται και να μοχθούν εδώ μέσα», όπως δήλωσαν οι ζωγράφοι που συμμετείχαν και η υπεύθυνη συντονισμού της έκθεσης, κα. Έλενα Κατσαντώνη.  

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στον πρώτο όροφο του Καμινιού, όπου βρίσκονται η Δημοτική Βιβλιοθήκη – στην οποία υπάρχει και η παιδική βιβλιοθήκη -, οι δύο αίθουσες συνεδρίων, χωρητικότητας 160 θέσεων καθεμιά, στις οποίες υπήρχε φωτογραφικό υλικό από το παλιό Καμίνι, καθώς και από την 20ετή πορεία της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου.

Τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «Καμίνι» ολοκληρώθηκαν με τοπικούς χορούς από 11 χώρες με τους Χορευτές της Γης – Earthdancers και με παραδοσιακούς χορούς από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους Γαλατσίου. Παράλληλα, με τα χορευτικά των τοπικών συλλόγων Γαλατσίου έγινε και η βράβευση των προέδρων τους για τη γενικότερη προσφορά τους στην πόλη μας.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Αιγύπτου, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Αργύρης Ντινόπουλος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, οι Αντιδήμαρχοι, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, η γνωστή καλλιτέχνης, Μαίρη Λίντα, οι ηθοποιοί, Κώστας Πρέκας, Πολύνα Γκιωνάκη, Γιάννης Μπουρνέλης, Γιάννης Παπαθανάσης και πλήθος κόσμου.