17η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου & 13η Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου

09-10-2019 Ενημέρωση

17η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
13η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ, 12-13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Διοργάνωση:
Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”

Σε συνεργασία με:
το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης», Κέντρο Εθνομουσικολογίας
και τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Γαλατσίου

Επιστημονική υποστήριξη:
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Φιλοσοφική Σχολή – Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Τομέας Εθνομουσικολογίας

Το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η «17η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου» και η «13η Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου».

Οι Μουσικές Συναντήσεις ξεκίνησαν το 2002 σε παγκυκλαδικό επίπεδο, επεκτάθηκαν σε όλο το Νότιο Αιγαίο κι έχουν καταξιωθεί -σε ετήσια βάση- ως ένας εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός, ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Στόχος είναι να φέρουν σε επικοινωνία τους οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της μουσικής τους κληρονομιάς, περνώντας τη σκυτάλη στις νεότερες γενιές. Έτσι, οι νέοι μουσικοί έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους οργανοπαίκτες, να μαθητεύσουν κοντά τους και να μυηθούν στον πλούτο και την ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου, με έμφαση στα λαϊκά αερόφωνα.

Στις Συναντήσεις συμμετέχουν περισσότεροι από 150 μουσικοί από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη, αλλά και από τον Πόντο, τη Βόρεια Ελλάδα (γκάιντες) και την Αθήνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

17:00-19:00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ «ΚΑΜΙΝΙ» (Χρήστου Καψάλη 12):

Παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού από τους συμμετέχοντες στις Συναντήσεις μουσικολόγους και σκηνοθέτες. Ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εμπειριών. Προοπτικές για το μέλλον των Συναντήσεων.

19:30-24:00 ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ:

Μουσική βραδιά-χορευτικό γλέντι με τους μουσικούς της Συνάντησης.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου

11:00-12:30 ΠΑΤΙΝΑΔΑ των μουσικών της Συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας. Από το Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο) έως το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (Διογένους 1, Πλάκα).

12:30-15:30 ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΦΟΙΒΟΥ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗ:

Γλέντι με τους μουσικούς της Συνάντησης.

Χορηγοί: Blue Star Ferries – Hellenic Seaways

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Οι «Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου» έχουν καταξιωθεί ως ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα. Ξεκίνησαν το 2002 σε κυκλαδικό επίπεδο, με πρωτοβουλία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, έχοντας αποκτήσει πλέον παναιγαιακό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο των προηγούμενων Συναντήσεων (που έγιναν στην Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο, την Άνδρο, τη Σύρο και τη Σαντορίνη) συμμετείχαν και καταγράφηκαν λαϊκοί οργανοπαίκτες απ’ όλα τα νησιά που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα. Έτσι, στις μέρες μας η τσαμπούνα, το τουμπάκι και το σουραύλι, αν και απειλούνταν με εξαφάνιση, είναι όργανα που κυριολεκτικά έχουν αναγεννηθεί, καθώς οι Συναντήσεις έδωσαν κίνητρα για τη διδασκαλία και διάδοση των οργάνων στους νέους. Πολλά νέα παιδιά μαθαίνουν να τραγουδούν και να παίζουν, και είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων στις Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών είναι κάτω των 25 ετών!

Στη διοργάνωση, εκτός από τους μουσικούς του Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), συμμετέχουν σε μόνιμη πλέον βάση και οργανοπαίκτες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου: Σάμο, Χίο και Ικαρία, καθώς και -κατά καιρούς- μουσικοί και από άλλες περιοχές της χώρας (Κρήτη, Πόντο, Εύβοια, Μακεδονία-Θράκη κ.ά.). Έτσι, ο θεσμός αυτός τείνει να αποκτήσει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα πανελλαδικής απήχησης.

Ανάλογη δράση είναι και οι «Συναντήσεις Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου» που ξεκίνησαν το 2005 από τους ίδιους διοργανωτές και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοίνικα Σύρου. Απευθύνονται ειδικότερα στους νεαρούς Κυκλαδίτες μουσικούς που ασχολούνται με τα κάθε είδους παραδοσιακά όργανα του τόπου τους. Οι «Συναντήσεις Παραδοσιακής Μουσικής Νέων» έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με μεγάλη συμμετοχή στη Σύρο, Νάξο, Τήνο, Αμοργό, Σέριφο και Σίφνο.

Οι «Μουσικές Συναντήσεις» στάθηκαν αφετηρία για επιστημονική έρευνα και συστηματική καταγραφή (ηχογράφηση, κινηματογράφηση, φωτογράφηση και συνεντεύξεις), η οποία έχει δώσει πλούσιους καρπούς με την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών εργασιών (διδακτορικές διατριβές, πτυχιακές εργασίες, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε συνέδρια κ.λπ.) Οι καταγραφές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος

Ανωγειανάκης» και ομάδα από εθνομουσικολόγους-φοιτητές και διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ που συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.

Επίσης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά από ειδικές εθνομουσικολογικές επιτόπιες έρευνες, προχώρησε στην παραγωγή εθνογραφικών ταινιών-ντοκιμαντέρ για τις μουσικές παραδόσεις των νησιών, ξεκινώντας από την Άνδρο και τη Νάξο.

Η πλατειά ομήγυρη που δημιουργήθηκε μέσα από τις Μουσικές Συναντήσεις συνιστά πλέον μια διαρκή και ενεργή πολιτιστική κοινότητα. Αναγνωρίζοντας αυτή τη συνεχή και συστηματική προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης του μουσικού πλούτου του Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει προτείνει την ένταξη των λαϊκών πνευστών του Αιγαίου στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Πληροφορίες:

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Ευριπίδου 18, 10559, Αθήνα, 210-3231164 (ώρες: 15:00-21:00, Διονυσία Μούγια)

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr