5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – 5 δέντρα από τα 150 φυτεύτηκαν στο Άλσος Βεΐκου, στη μνήμη του Μαχάτμα Γκάντι

06-06-2019 Ενημέρωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι έγινε την Τετάρτη 5 Ιουνίου το πρωί η αρχή για να δημιουργηθεί ένα μικρό δασάκι 150 δέντρων αφιερωμένο στην εμβληματική αυτή προσωπικότητα του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης.

Συγκεκριμένα, η Ινδική Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Γαλατσίου, προχώρησαν σε αυτή τη συμβολική φύτευση, μέρος μιας παγκόσμιας δράσης, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου. Από την Ελλάδα επιλέχθηκε το δασάκι αυτό να φυτευτεί στο Άλσος Βεΐκου, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα πάρκα της χώρας, με εγκεκριμένη διαχειριστική δασική μελέτη που επιτρέπει την εν λόγω φύτευση, με ενδημικά είδη.

Η δράση της συμβολικής φύτευσης των πρώτων 5 υψηλόκορμων δέντρων, στα Πέτρινα του Άλσους Βεΐκου, υλοποιήθηκε με την παρουσία των Αν. Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργου Δημαρά, του Δημάρχου Γαλατσίου κ. Γιώργου Μαρκόπουλου, του Γεν. Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρη Βακάλη, του Διευθυντή Δασικών Έργων και Υποδομών κ. Σταύρου Τσιλίκουνα, του Δασολόγου κ. Θανάση Αγγελόπουλου, εκπροσώπου του Δ/ντη Δασών Αθηνών κ. Σωτήρη Σίμνου, του συμβούλου του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και συντονιστή της εν λόγω προσπάθειας κ. Πέτρου Βαρελίδη (Διευθυντής ΕΚΠΑΑ), των διπλωματικών υπαλλήλων της Ινδικής Πρεσβείας, του Γενικού Γραμματέα κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Γαλατσίου, κ. Γιώργου Μαρκόπουλου, της Προϊσταμένης του Τμήματος Πρασίνου, κας. Σοφίας Δουλουμπάκα, της Γεωπόνου, κας. Αμαλίας Κακίση, υπαλλήλων Τμήματος Πρασίνου και εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γαλατσίου.

Τα 150 δασικά δέντρα είναι προσφορά της Ινδικής Κυβέρνησης και η φύτευση των υπολοίπων 145 δέντρων θα γίνει τον Οκτώβριο προκειμένου να είναι ευνοϊκότερες οι κλιματολογικές συνθήκες.

Ο Γκάντι (2 Οκτωβρίου 1869 – 30 Ιανουαρίου 1948) ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή».

Ο Δήμος Γαλατσίου ευχαριστεί τόσο την Ινδική Κυβέρνηση και την Πρεσβεία της στην Ελλάδα, όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Υπουργό κ. Φάμελλο για την πρότασή τους να επιλεχθεί το Γαλάτσι ως τόπος φιλοξενίας της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας για τον Γκάντι, μια μοναδική προσωπικότητα που επηρέασε και επηρεάζει ακόμη και σήμερα την παγκόσμια φιλοσοφία, την πολιτική, τα κινήματα, την ειρήνη …

αλσος Βεικου, ημέρα περιβάλλοντος
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr