10 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – Η σημασία της ψυχικής υγείας στην καθημερινή ζωή

10-10-2024 Ενημέρωση

Η Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Γαλατσίου με αφορμή την ημέρα αυτή, επιθυμεί να τονίσει το πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία για την καθημερινή ποιότητα ζωής και ευεξίας των ατόμων σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθιέρωσαν την 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τα ψυχικά νοσήματα  και να μην στιγματίζεται ο/η ψυχικά πάσχων/σχουσα και οι οικογένειά τους .Η πανδημική κρίση των τελευταίων ετών και η κοινωνική και οικονομική κρίση δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ένταξη των ατόμων με θέματα ψυχικής υγείας .Κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις ,εθνικότητα ή φύλου έχει δικαίωμα στην ψυχική υγεία.

  • Τι είναι Ψυχική Υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προσδιορίζει την ψυχική υγεία ως «κατάσταση ευεξίας κατά την οποία κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τις προοπτικές του, μπορεί να αντιμετωπίσει τις φυσιολογικές πιέσεις της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και γόνιμα και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην κοινότητά του. Οι εργαζόμενοι με καλή ψυχική υγεία θα αποδώσουν καλύτερα στη δουλειά τους». Με άλλα λόγια, αφορά στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να συζητούν τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, είναι υγιές να αντιλαμβανόμαστε τι αισθανόμαστε και να το μοιραζόμαστε με τους άλλους.

  • Η Ψυχική Υγεία σε καιρό πολέμου

Ζούμε σε μια εποχή, όπου ο πόλεμος μαίνεται σε κάποια μέρη της γης. Όσο μακριά κι αν φαντάζουν από τη χώρα μας αυτές οι περιοχές, ο πόλεμος δεν παύει να μας επηρεάζει ψυχοσυναισθηματικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, ενώ δεν γνωρίζουμε πότε οι φλόγες του πολέμου θα πλησιάσουν τα σύνορά μας και το ίδιο μας το σπίτι.

Μεταξύ των συνεπειών του πολέμου, ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία του άμαχου πληθυσμού είναι μία από τις σημαντικότερες. Μελέτες του γενικού πληθυσμού σε πολλές χώρες, δείχνουν αύξηση της συχνότητας των ψυχικών διαταραχών. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες. Άλλες ευάλωτες ομάδες είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία. Τα ποσοστά της κάθε κοινωνικής κατηγορίας, σχετίζονται με το βαθμό του τραύματος και τη διαθεσιμότητα σωματικής και συναισθηματικής υποστήριξης.

  • Ευαλωτότητα των γυναικών

Οι γυναίκες έχουν αυξημένη ευαλωτότητα στις ψυχολογικές συνέπειες του πολέμου. Υπάρχουν στοιχεία για υψηλή συσχέτιση μεταξύ της αγωνίας των μητέρων και των παιδιών σε μια κατάσταση πολέμου. Είναι πλέον γνωστό, ότι η μητρική κατάθλιψη στην προγεννητική και μεταγεννητική περίοδο προβλέπει φτωχότερη ανάπτυξη σε ένα δείγμα βρεφών. Η κοινωνική υποστήριξη και οι παραδοσιακοί συνοδοί/φροντιστές έχουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της μητρικής ψυχοκοινωνικής ευημερίας σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Επίσης, η σχέση μεταξύ της βίας λόγω φύλου και των κοινών ψυχικών διαταραχών είναι γνωστή. Παρά την ευαλωτότητά τους, έχει αναγνωριστεί η ανθεκτικότητα των γυναικών σε κατάσταση στρες, καθώς και ο ρόλος τους στη συντήρηση των οικογενειών τους.

  • Αποτελέσματα ερευνών

Η εμφάνιση μιας μεγάλης ποικιλίας ψυχολογικών συμπτωμάτων και συνδρόμων στους πληθυσμούς σε καταστάσεις πολέμου, τεκμηριώνεται ευρέως από τις διαθέσιμες έρευνες. Ωστόσο, η έρευνα παρέχει επίσης στοιχεία για την ανθεκτικότητα του μισού και πλέον του πληθυσμού απέναντι στο χειρότερο τραύμα σε πολεμικές καταστάσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πληθυσμοί σε καταστάσεις πολέμου και συγκρούσεων θα πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα ψυχικής υγείας ως μέρος των διαδικασιών συνολικής ανακούφισης, αποκατάστασης και ανασυγκρότησης. Όπως συνέβη στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όταν ο πόλεμος έδωσε μεγάλη ώθηση στις αναπτυσσόμενες έννοιες της ψυχικής υγείας, η μελέτη των ψυχολογικών συνεπειών των πολέμων του τρέχοντος αιώνα θα μπορούσε να προσθέσει νέες αντιλήψεις και λύσεις σε προβλήματα ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού.

  • Η Ψυχική Υγεία σε κατάσταση εσωτερικών συγκρούσεων

Εκτός από τις συνθήκες εξωτερικού πολέμου, υπάρχουν και πόλεμοι που βρίσκονται εντός μας, και είναι αυτοί που οδηγούν στους φανερούς πολέμους που τους παρακολουθούμε από τον καναπέ μας σα να πρόκειται για ενδιαφέρον σίριαλ.

Συχνά, το αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης εσωτερικής ανεπίλυτης σύγκρουσης, είναι συναισθηματική αναταραχή ή δυσφορία, ενοχή ή ντροπή, μοναξιά ή απελπισία. Οι εσωτερικοί πόλεμοι μπορεί να οδηγήσουν σε σκοτεινές διαθέσεις και σε πτώση της αυτοεκτίμησης. Τελικά, μπορεί να  εμφανιστεί ακόμα και κατάθλιψη.

  • Τι είναι η εσωτερική σύγκρουση;

Μια ασυνείδητη σύγκρουση, είναι μια εσωτερική πάλη μεταξύ αντίθετων επιθυμιών, παρορμήσεων ή συναισθημάτων που υπάρχουν μέσα στο νου. Αυτές οι συγκρούσεις, συνήθως δεν είναι προσβάσιμες στη συνειδητή επίγνωση, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις πράξεις σας. Επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε με τους άλλους, την καριέρα σας, την ικανότητά σας να είστε συναισθηματικά παρόντες και τη ζωτικότητά σας. Συχνά προκύπτουν από καταπιεσμένες εμπειρίες, επιθυμίες ή φόβους.

Για παράδειγμα, μπορεί ασυνείδητα να επιθυμείτε τόσο την ανεξαρτησία όσο και την ασφάλεια, οδηγώντας την ύπαρξή σας σε αντικρουόμενα συναισθήματα και ενέργειες. Οι ασυνείδητες συγκρούσεις μπορεί να εκδηλωθούν ως κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά συμπτώματα, καθώς ο νους προσπαθεί να διαχειριστεί αυτές τις αντικρουόμενες δυνάμεις χωρίς τη συνειδητή σας επίγνωση.

Συνήθως μια εσωτερική σύγκρουση είναι αυτή η δύναμη που σας κρατά κολλημένους με κάποιο τρόπο στην τωρινή σας ζωή. Είναι η υποκείμενη αιτία του συναισθηματικού πόνου, του αγώνα ή των προκλήσεών σας. Είναι αυτό που σας κρατά παγιδευμένους σε ένα συναισθηματικό μέρος και που δεν σας επιτρέπει να είστε εσείς – συνδεδεμένοι με τον πραγματικό, αυθεντικό και ευάλωτο εαυτό σας. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορείτε να εκφραστείτε ή να είστε ο αληθινός σας εαυτός. Δεν μπορείτε να είστε σε επαφή με τις δυνατότητές σας ή τη δημιουργικότητά σας. Σας κρατά συναισθηματικά μόνους και απομονωμένους.

Η κατάθλιψη είναι απλώς το σύμπτωμα, που προσπαθεί να σας ενημερώσει για τις εσωτερικές σας συγκρούσεις.

  • Μερικά παραδείγματα εσωτερικών συγκρούσεων
  • Ένα μέρος σας θέλει κάτι και ένα άλλο μέρος σας θέλει κάτι άλλο.
  • Το να είστε εσείς το αγκάθι/εμπόδιο για μια σημαντική σας σχέση.
  • Ο ψεύτικος εαυτός σας – η ψεύτικη μάσκα – σας καθοδηγεί στη ζωή.
  • Θέλετε να πετύχετε, αλλά νιώθετε φοβισμένοι – φοβάστε ότι οι άλλοι θα ζήλευαν ή ότι θα χάσετε άτομα που σας ενδιαφέρουν ή νιώθετε ενοχές που αφιερώνετε αλλού το χρόνο που σας αξίζει να τον επενδύσετε σε σας.
  • Θέλετε να καταφέρετε κάτι αλλά δεν καταβάλλετε προσπάθεια γι’ αυτό.
  • Λαχταράτε να δημιουργήσετε ικανοποιητικές σχέσεις, αλλά είστε μόνοι σας ξανά και ξανά.
  • Αγαπάτε και μισείτε/απεχθάνεστε κάποιον την ίδια στιγμή.

Αν και μπορεί να γνωρίζετε κάποιες από τις συγκρούσεις σας, μπορεί επίσης να έχετε συγκρούσεις που λειτουργούν σε ασυνείδητο επίπεδο.

Ακόμα κι αν γνωρίζετε κάποιες από τις εσωτερικές σας διενέξεις, ενδέχεται να μη μπορείτε να κάνετε αλλαγές. Οι συγκρούσεις τείνουν να πάρουν τον έλεγχο μέσα από τα χέρια σας. Πιο πολύ, μπορείτε να εξαπατηθείτε από ασυνείδητες συγκρούσεις, οι οποίες δεν σας επιτρέπουν να δείτε ποια είναι η πραγματική ρίζα της εσωτερικής σας πάλης.

Το να ζείτε με αυτά τα συναισθήματα και χωρίς να γνωρίζετε την αιτία που τα προκαλεί, μπορεί να αρχίσει να σας φθείρει και να θέσει σε κίνδυνο τη συναισθηματική σας υγεία. Οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι απίθανο να βελτιωθούν από μόνες τους, μέχρι να εργαστείτε για την επίλυσή τους. Ωστόσο, με τη σωστή βοήθεια, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις εσωτερικές σας συγκρούσεις – μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην έμφυτη επιθυμία σας να συνδεθείτε και να επικοινωνήσετε, να επιτύχετε και να δημιουργήσετε – και να στραφείτε στη ζωή με περισσότερη χαρά, αυθεντικότητα και συναισθηματική ολοκλήρωση.

  • Πώς η εσωτερική σας σύγκρουση συμβάλλει στην καταθλιπτική σας διάθεση

Η εσωτερική σύγκρουση μπορεί συχνά να οδηγήσει στα εξής:

  • Βαθιά ενοχή/ντροπή για φυσιολογικές και φυσικές ανάγκες.
  • Έλλειψη συναισθηματικής σταθερότητας ή δύναμης.
  • Έλλειψη γνώσης του εαυτού σας και των βασικών αξιών σας.
  • Καμία αίσθηση της προσωπικότητάς σας, των επιθυμιών σας και των δυσφοριών σας.
  • Ένα αίσθημα αδυναμίας σχετικά με μελλοντικά σχέδια, όνειρα ή στόχους.
  • Το συναίσθημα του να είσαι κολλημένος και, ό,τι και να κάνεις, δε μπορείς να απομακρυνθείς από αυτή την παγίδα.
  • Αίσθημα αποσύνδεσης από τον αυθεντικό εαυτό σας, τη ζωτική σας ενέργεια και τη δημιουργικότητά σας.

Εάν ο νους και η καρδιά σας βρίσκονται σε συνεχή μάχη, δεν είναι περίεργο που η κατάθλιψη σας κρατά όμηρους. Το να αγνοείτε τις εσωτερικές συγκρούσεις δε μπορεί να λειτουργήσει για πολύ χωρίς να επηρεάσει τη συναισθηματική σας ευημερία. Η καταστολή των αναγκών σας να επιλύσετε την εσωτερική σας σύγκρουση, θα οδηγήσει μόνο σε πιο σκοτεινές διαθέσεις, τύψεις και σε πράξεις/συμπεριφορές αυτοτιμωρίας.

  • Πώς να διαχειριστείτε την εσωτερική σύγκρουση και να δημιουργήσετε ευεξία

Η σύγκρουση δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τον άνθρωπο. Τα ανθρώπινα όντα το βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή – με τους φίλους, τις οικογένειές τους και, περισσότερο, στην επαγγελματική τους ζωή. Συχνά, όταν σκεφτόμαστε τη σύγκρουση, συνήθως περιλαμβάνει εξωτερικά άτομα, όπως συναδέλφους, εργοδότες, φίλους, μέλη της οικογένειας, παιδιά, συζύγους κ.λπ.

Οι εσωτερικές συγκρούσεις συνήθως πηγάζουν από τις εμπειρίες μας – φύση εναντίον ανατροφής. Αναπτύσσουμε την αίσθηση της ταυτότητάς μας από το περιβάλλον μας και αυτό με τη σειρά του διαμορφώνει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις συγκρούσεις. Είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε αν η εσωτερική σύγκρουση είναι κάτι που έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε, όπως η αυτοαντίληψη, η τελειομανία κ.λπ. από το πώς γαλουχηθήκαμε από την οικογένειά μας ή/και τις εμπειρίες μας. Μόλις βρούμε τη ρίζα αυτής της σύγκρουσης, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και να αναπτύξουμε πιο προσαρμοστικούς τρόπους διαχείρισης.

Όταν αντιμετωπίζουμε εσωτερικές συγκρούσεις, οι συμπεριφορές που μπορεί να προκύψουν, περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία να εμπιστευτείτε τη γνώμη σας έναντι των άλλων.
  • Αναποφασιστικότητα κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων.
  • Αμφισβήτηση της αξιοπιστίας σας.
  • Ντροπή που συνδέεται με τα αληθινά συναισθήματα.
  • Συνεχή και αποδυναμωτική σύγκριση με άλλους
  • Αυτά είναι τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε τις εσωτερικές μας συγκρούσεις:
  1. Προσδιορίστε και αναγνωρίστε τη σύγκρουση

«Η αλήθεια θα σε ελευθερώσει. Αλλά όχι μέχρι να τελειώσει μαζί σου» – David Foster Wallace.

Χρειάζεται πρώτα να αναγνωρίσετε ποιοι είστε, να αναγνωρίσετε τι θέλετε και να αξιολογήσετε πώς η μη αναγνώριση της σύγκρουσης μέσα σας, σας εμποδίζει να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας. Μόλις αναγνωρίσετε ότι υπάρχει μια σύγκρουση μέσα σας, είστε πιο εφοδιασμένοι για να επιλύσετε το ζήτημα και να βρείτε μια λύση.

  1. Εξερευνήστε την προέλευση της σύγκρουσης

Οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι συνήθως βαθιά ριζωμένες και ορισμένοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανατροφή μας, στις βιωμένες εμπειρίες μας ή στην παρούσα στιγμή. Όταν καταλάβουμε πού και πώς σχηματίστηκε η σύγκρουση, μπορούμε να τη βάλουμε στην άκρη, για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη ρίζα των συναισθημάτων μας και τη βάση των πεποιθήσεών μας.

  1. Ηρεμήστε το νου σας και βρείτε μια λύση

Τώρα που έχετε εντοπίσει, αναγνωρίσει και εξερευνήσει την προέλευση της σύγκρουσης, προχωρήστε προς την ηρεμία του νου σας και τη δημιουργία της άνεσης και της πληρότητας, σε αυτό που πραγματικά θέλετε.

Η ηρεμία του νου σας μπορεί να δημιουργηθεί με τα εξής βήματα:

  • Απελευθερώνετε τις ενοχές και τη ντροπή.
  • Λαμβάνετε υπόψη τι χρειάζεστε για να νιώσετε ασφάλεια και προστασία σε αυτό που αποφασίζετε.
  • Επενδύετε σε έναν σύμβουλο/θεραπευτή για να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να σας υποστηρίξετε καθώς αναπτύσσετε νέες ιδέες και αντιλήψεις γι’ αυτά.
  • Εξασκηθείτε στο να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας στις αποφάσεις που παίρνετε, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να αισθάνονται ή να σκέφτονται οι άλλοι.
  • Εμπιστευθείτε την εσωτερική σας σοφία όταν παίρνετε αποφάσεις.

Όπως πολλά πράγματα στη ζωή, η αλλαγή συμπεριφοράς και η βαθιά κατάδυση στα συναισθήματά μας μπορεί να μας δημιουργήσουν ένα αίσθημα ευαλωτότητας και αμηχανίας. Η εσωτερική εργασία είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, με τα κατάλληλα βήματα, την υπομονή και τη σταδιακή εξέλιξη, η επίτευξη εσωτερικής ευεξίας και γαλήνης είναι εφικτή.

  • Η Ψυχική Υγεία στο χώρο εργασίας

Για πολλούς από εμάς, η εργασία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας. Είναι εκεί όπου περνάμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας, απ’ όπου κερδίζουμε το εισόδημά μας και συχνά κάνουμε νέους φίλους. Το να έχετε μια ικανοποιητική εργασία μπορεί να είναι καλό για την ψυχική σας υγεία και ευημερία. Όλοι αξίζουν έναν ψυχικά φιλικό χώρο εργασίας όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν. Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι έχουν ρόλο στη δημιουργία αυτού του χώρου.

  • Κίνδυνοι για την ψυχική υγεία στην εργασία

Στην εργασία, οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία, που ονομάζονται επίσης ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι, μπορεί να σχετίζονται με το περιεχόμενο εργασίας ή το πρόγραμμα εργασίας, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας ή τις ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη, μεταξύ άλλων.

Οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία στην εργασία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανεπαρκή χρήση δεξιοτήτων ή έλλειψη δεξιοτήτων για εργασία.
  • Υπερβολικό φόρτο εργασίας ή ρυθμό εργασίας, υποστελέχωση.
  • Πολλές, αντικοινωνικές ή άκαμπτες ώρες.
  • Έλλειψη ελέγχου σχεδιασμού της εργασίας ή του φόρτου εργασίας.
  • Μη ασφαλείς ή κακές φυσικές συνθήκες εργασίας.
  • Οργανωτική κουλτούρα που επιτρέπει αρνητικές συμπεριφορές.
  • Περιορισμένη υποστήριξη από συναδέλφους ή αυταρχική εποπτεία.
  • Βία, παρενόχληση ή εκφοβισμό.
  • Διακρίσεις και αποκλεισμό.
  • Ασαφή εργασιακό ρόλο.
  • Έλλειψη προοπτικών, υπό-προώθηση ή υπέρ-προώθηση.
  • Εργασιακή ανασφάλεια, ανεπαρκή αμοιβή.
  • Αντικρουόμενες απαιτήσεις σπιτιού/εργασίας.

Αν και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι εντοπίζονται σε όλους τους τομείς, ορισμένοι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε αυτούς. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, της ανθρωπιστικής βοήθειας ή της έκτακτης ανάγκης έχουν συχνά θέσεις εργασίας που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε ανεπιθύμητα συμβάντα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.

Οι οικονομικές υφέσεις ή οι έκτακτες ανάγκες ανθρωπιστικής και δημόσιας υγείας εγκυμονούν κινδύνους, όπως απώλεια θέσεων εργασίας, οικονομική αστάθεια, μειωμένες ευκαιρίες απασχόλησης ή αύξηση της ανεργίας.

Η εργασία μπορεί να είναι ένα σκηνικό που ενισχύει ευρύτερα ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων και της ανισότητας με βάση παράγοντες όπως η φυλή, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αναπηρία, η κοινωνική καταγωγή, η θρησκεία ή η ηλικία.

Τα άτομα με σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας είναι πιο πιθανό να αποκλειστούν από την εργασία και όταν βρίσκονται στην εργασία, είναι πιο πιθανό να βιώσουν ανισότητα. Η έλλειψη εργασίας ενέχει επίσης κίνδυνο για την ψυχική υγεία. Η ανεργία, η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια και η πρόσφατη απώλεια εργασίας αποτελούν παράγοντες κινδύνου για απόπειρες αυτοκτονίας.

 

  • Προστασία και προώθηση της ψυχικής υγείας στην εργασία

Η προστασία και η προαγωγή της ψυχικής υγείας στην εργασία αφορά στην ενίσχυση των ικανοτήτων αναγνώρισης και δράσης των συνθηκών ψυχικής υγείας στην εργασία, ιδιαίτερα για τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την επίβλεψη άλλων, όπως τα διευθυντικά στελέχη.

 

Για την προστασία της ψυχικής υγείας, ο Π.Ο.Υ. συνιστά:

  • Εκπαίδευση διευθυντών για την ψυχική υγεία, η οποία βοηθά τους διευθυντές να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε εποπτευόμενους που αντιμετωπίζουν συναισθηματική δυσφορία. Έτσι, οικοδομούνται διαπροσωπικές δεξιότητες, όπως η ανοιχτή επικοινωνία και η ενεργητική ακρόαση και ενθαρρύνεται η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εργασιακοί στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν την ψυχική υγεία και μπορούν να αντιμετωπιστούν.
  • Εκπαίδευση των εργαζομένων στην ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία, για τη βελτίωση της γνώσης της ψυχικής υγείας και τη μείωση του κοινωνικού στίγματος στην εργασία.
  • Παρεμβάσεις για τη δημιουργία δεξιοτήτων όσον αφορά στη διαχείριση του στρες και τη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων και ευκαιριών για σωματική δραστηριότητα που βασίζεται στον ελεύθερο χρόνο.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472271/

https://healthcare.utah.edu/hmhi/news/2022/03/mental-health-effects-of-war-backed-science

How Depression is Tied to Unresolved Inner Conflicts 

https://www.utsouthwestern.edu/about-us/faculty-wellness/archives/thrive/inner-conflict.html

https://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf/73787EB72135AA80C2257E0C0023A7BB/$file/Egxeiridio_Ergazomenwn.pdf

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-at-work

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr