Τελικό συνέδριο για το έργο CAT4HEAVY του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE17 ENV/GR/000352 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΜΙΝΙ, στις 24 Οκτωβρίου 2024

31-10-2024 Ενημέρωση
Τριήμερο δράσεων (22-24/10/2024), το οποίο περιλάμβανε συνάντηση συνεργασίας, workshop και conference, πραγματοποίησε ο Δήμος Γαλατσίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι»,  ως συντονιστής του έργου CAT4HEAVY, που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα LIFE17 ENV/GR/000352.
Ειδικότερα την Τετάρτη 23-10-2024 πραγματοποιήθηκε το workshop του LIFE CAT4HEAVY με τη συμμετοχή του εκπροσώπου κ. Kresten Kjaer Sorensen της LIFE Close to Market (C2M) Experts, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκαν καλές πρακτικές και μελλοντικά σχέδια.
Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το τελικό συνέδριο του έργου CAT4HEAVY του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE17 ENV/GR/000352, με συντονιστή τον Δήμο Γαλατσίου και εταίρους τους MONOLITHOS LTD (Ελλάδα) , LOMARTOV SL (Ισπανία) , MNLT (Ελλάδα), ALTRAN (Γερμανία) , GEAM (Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Λιμάνι Γένοβας, Ιταλία), APAM (Εταιρεία Διαχείρισης Αστικών & Υπεραστικών Δημόσιων Συγκοινωνιών της Μάντοβα, Ιταλία), στο Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΜΙΝΙ του Δήμου Γαλατσίου, στο οποίο συμμετείχαν εξέχοντες ομιλητές εκ μέρους των εταίρων, καθώς και ο χημικός μηχανικός Μιχάλης Δελαγραμμάτικας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και τη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας. Ουσιαστική ήταν η συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών της Γ’ Λυκείου, από το 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα για τον νανοκαταλύτη και τη χρήση του, καθώς και για την εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα βαρέα δημόσια οχήματα (αποκομιδής απορριμμάτων, σκούπες, γερανοί, φορτηγά, κ.α.) αν και αποτελούν το 5% του στόλου των οχημάτων, ωστόσο είναι υπεύθυνα για το 33% των εκπεμπόμενων ρύπων στις πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, καθώς παρουσιάζουν χαμηλή σχετικά καταπόνηση σε σχέση με τα ιδιωτικής χρήσης βαρέα οχήματα (π.χ. ο μέσος όρος χρήσης των οχημάτων του Δήμου Γαλατσίου είναι μικρότερος των 15.000Km ετησίως) μπορούν να διατηρηθούν σε λειτουργία έως και 22 χρόνια, καθώς παρουσιάζουν υψηλό κόστος αντικατάστασης (μεγαλύτερο από 150.000 Ευρώ). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων παλαιότερης τεχνολογίας (έως και Euro I) επιβαρύνουν δυσανάλογα την ποιότητα της ατμόσφαιρας των πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προκήρυξε δράσεις βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στις πόλεις, στο πλαίσιο της Δράσης LIFE Περιβάλλον 2017.

Ο Δήμος Γαλατσίου έχοντας ως πρώτο μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Γαλάτσι, αλλά και την εξωστρέφεια, καινοτομεί πλέον και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το βήμα αυτό όμως δεν είναι το μόνο, καθώς καθημερινά ο Δήμος αγωνίζεται για μια πόλη καθαρή, φιλική προς το περιβάλλον και ο αγώνας αυτός δεν πρέπει να είναι μοναχικός, αλλά με όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες σύμμαχους στην προσπάθεια αυτή.

Ζούμε σε μια εποχή που το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος προβάλλει πλέον ως το σημαντικότερο όλων, αφού είναι ένα ζήτημα ουσίας που αφορά την ίδια μας τη ζωή. Συνεπώς η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας προϋποθέτει δραστικές παρεμβάσεις για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πληγμάτων που δέχεται καθημερινά το περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr