Αξίζει να αναφερθεί ότι τα βαρέα δημόσια οχήματα (αποκομιδής απορριμμάτων, σκούπες, γερανοί, φορτηγά, κ.α.) αν και αποτελούν το 5% του στόλου των οχημάτων, ωστόσο είναι υπεύθυνα για το 33% των εκπεμπόμενων ρύπων στις πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, καθώς παρουσιάζουν χαμηλή σχετικά καταπόνηση σε σχέση με τα ιδιωτικής χρήσης βαρέα οχήματα (π.χ. ο μέσος όρος χρήσης των οχημάτων του Δήμου Γαλατσίου είναι μικρότερος των 15.000Km ετησίως) μπορούν να διατηρηθούν σε λειτουργία έως και 22 χρόνια, καθώς παρουσιάζουν υψηλό κόστος αντικατάστασης (μεγαλύτερο από 150.000 Ευρώ). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πως η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων παλαιότερης τεχνολογίας (έως και Euro I) επιβαρύνουν δυσανάλογα την ποιότητα της ατμόσφαιρας των πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προκήρυξε δράσεις βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στις πόλεις, στο πλαίσιο της Δράσης LIFE Περιβάλλον 2017.
Ο Δήμος Γαλατσίου έχοντας ως πρώτο μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Γαλάτσι, αλλά και την εξωστρέφεια, καινοτομεί πλέον και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το βήμα αυτό όμως δεν είναι το μόνο, καθώς καθημερινά ο Δήμος αγωνίζεται για μια πόλη καθαρή, φιλική προς το περιβάλλον και ο αγώνας αυτός δεν πρέπει να είναι μοναχικός, αλλά με όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες σύμμαχους στην προσπάθεια αυτή.
Ζούμε σε μια εποχή που το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος προβάλλει πλέον ως το σημαντικότερο όλων, αφού είναι ένα ζήτημα ουσίας που αφορά την ίδια μας τη ζωή. Συνεπώς η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας προϋποθέτει δραστικές παρεμβάσεις για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πληγμάτων που δέχεται καθημερινά το περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.


