Αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη λόγω αλλαγών που προήλθαν από τον «Καλλικράτη»

21-02-2011 Ενημέρωση
Ανταποδοτικά τέλη = καθαριότητα και φωτισμός
 
Μέχρι σήμερα τα ανταποδοτικά τέλη ενισχύονταν και μέσω άλλων πόρων του δήμου. Πλέον όμως απαγορεύεται ρητά από το νέο νόμο («Καλλικράτης») η ενίσχυση των ανταποδοτικών τελών από οποιονδήποτε άλλο πόρο. Το γεγονός αυτό οδήγησε τη δημοτική αρχή στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 6%.
Παρά το γεγονός ότι έγιναν σημαντικές περικοπές και οικονομία σε όλους τους τομείς που αφορούν το δήμο μας, ωστόσο η αύξηση κρίθηκε αναγκαία. Επίσης, δύο ακόμη σημαντικοί λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν η μεγάλη αύξηση των καυσίμων, αλλά και των εξόδων συντήρησης και ανταλλακτικών των αυτοκινήτων για την καθαριότητα.
Ειδικότερα, να αναφέρουμε ότι ο Συντελεστής Ανταποδοτικών Τελών στο Δήμο Γαλατσίου το 2010 ήταν 1,42 και για το 2011 θα είναι 1,51, όταν σε κοντινούς δήμους ο ίδιος συντελεστής είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Για παράδειγμα, στο δήμο Αθηναίων είναι 1,65, στο δήμο Ηρακλείου είναι 1,76, στο δήμο Αμαρουσίου είναι 1,70 και στο δήμο Ν. Ιωνίας είναι 1,57. 
Να σημειωθεί ότι τα ανταποδοτικά τέλη αφορούν μόνο την καθαριότητα και τον φωτισμό και ονομάζονται ανταποδοτικά καθώς ο πολίτης πληρώνει ένα μικρό αντίτιμο για να του ανταποδώσει ο δήμος καθαρή πόλη και σωστό φωτισμό.
Η αύξηση 6% στα ανταποδοτικά τέλη σημαίνει για μια οικογένεια – που διαμένει σε 80τ.μ. σπίτι – ότι θα έχει αύξηση 7 ευρώ το έτος, δηλαδή περίπου 0,50 ευρώ το μήνα επιπλέον από ότι πλήρωνε μέχρι σήμερα.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr