ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΩΝ

07-10-2013 Ενημέρωση

Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών δικαιώνει τον Σύνδεσμο  Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων

                                             
 

Την προηγούμενη εβδομάδα πληροφορηθήκαμε ότι το Εφετείο Αθηνών απαίτησε να γίνει συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη για την απόδειξη του δασικού χαρακτήρα έκτασης που διεκδικείται από ιδιώτες στις κορυφές των Τουρκοβουνίων. 

Με βάση το ιστορικό, στις 2-12-2002 η εταιρεία Bittmen Α.Ε. κλπ. άσκησαν κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού και του Δήμου Γαλατσίου αγωγή με την οποία διεκδικούσαν την κυριότητα έκτασης επί της δασικής-αναδασωτέας έκτασης των Τουρκοβουνίων στα διοικητικά όρια των Δήμων Φιλοθέης- Ψυχικού και Γαλατσίου.

Η ως άνω αγωγή της Bittmen Α.Ε. έγινε δεκτή με την υπ’ αριθμ. 260/11 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Κατά της απόφασης άσκησαν έφεση το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Γαλατσίου και ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού ενώπιον του Εφετείου Αθηνών. Στη δίκη αυτή, μετά από απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, αποφασίστηκε να ασκηθεί πρόσθετη παρέμβαση για την υπεράσπιση του δασικού χαρακτήρα της έκτασης και να προσκομιστούν στο Εφετείο Αθηνών όλα τα συντριπτικά στοιχεία που διαθέτει ο Σύνδεσμος που καταδεικνύουν τον δασικό χαρακτήρα τόσο της επίδικης έκτασης όσο και της συνολικής έκτασης του βουνού των Τουρκοβουνίων, που περιβάλει μεταξύ άλλων τους τρεις Δήμους- μέλη του Συνδέσμου (Δήμος Γαλατσίου, Δήμος Νέας Ιωνίας, Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού).

Μετά από αυτήν την παρέμβαση του Συνδέσμου, εκδόθηκε η σχετική απόφαση από το Εφετείο Αθηνών με την οποία το Δικαστήριο διατάσει να γίνει συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να απαντηθούν τα κρίσιμα ακόλουθα ερωτήματα: «α) ποία η ακριβής θέση και τα όρια του επιδίκου ακινήτου σε σχέση με το όλο δασοαγρόκτημα Βεικου.που κείται στη θέση «Ωμορφη Εκκλησιά-Άγιος Γεώργιος» περιφέρειας Δήμου Γαλατσίου, με βάση την εφαρμογή επί του εδάφους των περιγραφών αυτού που περιέχονται στους επικαλούμενους τίτλους των εναγόντων και των δικαιοπαρόχων τους, β) αποτελεί το επίδικο ακίνητο, έτσι όπως θα εντοπισθεί με βάση την απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα, εν όλω ή εν μέρει, δασική ή εκχερσωμένη παράνομα πρώην δασική έκταση είναι καλλιεργήσιμος αγρός και μέχρι πότε στο παρελθόν διαπιστώνονται ίχνη καλλιέργειας του και με τι είδους φυτεύματα, γ) ποία η αντίστοιχη φύση των ακινήτων με τα οποία συνορεύει, δ) ποία η δέουσα ερμηνεία των αεροφωτογραφιών όλων των ετών, οι οποίες πρέπει υποχρεωτικά να προσκομισθούν από το εκκαλούν Δημόσιο.»

Ο Σύνδεσμος με τους νομικούς του παραστάτες προσβλέπει στη αίσια έκβαση του δικαστικού αυτού αγώνα, καθώς μέσα στους σκοπούς του είναι και η παροχή επιστημονικής, ιδίως δε νομικής υποστήριξης στα μέλη του- Δήμους και η παροχή σχετικών στοιχείων και δικαστικών αποφάσεων από το πλούσιο αρχείο του.

 

                                   Γιάννης Μανιάτης

 Πρόεδρος Συνδέσμου για την Προστασία

  και Ανάπλάση των Τουρκοβουνίων

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr