Δράση στους δρόμους: Βιωματική προσέγγιση της αναπηρίας στους δρόμους του Γαλατσίου

15-10-2014 Ενημέρωση
Δεκάδες πολίτες, μικροί και μεγάλοι, συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ», μέσα από μια βιωματική προσέγγιση της αναπηρίας στους δρόμους του Γαλατσίου, η οποία υλοποιήθηκε την Παρασκευή στις 3 Οκτωβρίου 2014 από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.).
Ειδικότερα, στις 10:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε βιωματική ομιλία ευαισθητοποίησης για άτομα με αναπηρία, σε παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού του 4ου Δημ. Σχολείου Γαλατσίου. Στη συνέχεια τα παιδιά, έχοντας λάβει σχετικές οδηγίες, βγήκαν στον δρόμο και χρησιμοποιώντας αναπηρικά αμαξίδια περιπλανήθηκαν στη γειτονιά του σχολείου τους.
Στις 12:00 μ.μ., η δράση μεταφέρθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας και συγκεκριμένα στη συνδρομή των οδών Γαλατσίου και Βεΐκου. Συμμετείχαν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι, ενώ δεν είχαν κινητικά προβλήματα, χρησιμοποίησαν τα αμαξίδια και έκαναν μια μικρή διαδρομή, πχ. διέσχισαν το δρόμο, επισκέφτηκαν ΑΤΜ, κλπ.. Μέσα από τη βιωματική αυτή προσέγγιση, κατάφεραν να ανακαλύψουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία, τη συμπεριφορά των οδηγών, πώς βοηθούν οι ράμπες κλπ. και να βιώσουν προσωρινά τον αποκλεισμό από την καθημερινότητα, των ατόμων με κινητική αναπηρία.
Η δράση αυτή είχε σκοπό την ανάδειξη του μεγέθουςτου προβλήματος της μη προσβασιμότητας, την εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας και τα πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσβασιμότητας και την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης όσων δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.),  να κάνει καταγραφή της προσβασιμότητας των δημοσίων και ιδιωτικών χώρων, (την οποία κοινοποιεί σε άτομα με κινητικά προβλήματα) μπορείτε να προμηθευτείτε από την Κοινωνική Υπηρεσία σχετικό ερωτηματολόγιο.
 
Ευχαριστούμε θερμά, τον Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους,  για την άψογη συνεργασία τους. Επίσης ευχαριστούμε τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την κάλυψη του προγράμματος, το Αστυνομικό Τμήμα Γαλατσίου, για την πολύτιμη βοήθειά τους, τη Δ/ντρια, δασκάλους και μαθητές  του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr
[contact-form-7 id="271" title="Φόρμα Επικοινωνίας"]