Εγκαίνια του Η’ Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Γαλατσίου «Κυριάκος Τσίρος»

02-11-2017 Ενημέρωση
Με χαρούμενα παιδικά προσωπάκια και δεκάδες μπαλόνια στον ουρανό ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια του Η’ Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Γαλατσίου, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017.
Τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Αγίας Γλυκερίας Νικόλαος Λιόλιος και ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων από την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.  
Η υπεύθυνη του Βρεφονηπιακού Σταθμού Παναγιώτα Ράγγου ξενάγησε την κα. Δούρου στους ορόφους του Σταθμού και της έδειξε τις αίθουσες όπου παίζουν, τρώνε, κοιμούνται τα φιλοξενούμενα βρέφη και νήπια, όπως επίσης και τις υποδομές ΑΜΕΑ, για τις οποίες η Περιφερειάρχης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γεώργιος Μαρκόπουλος στην ομιλία του που ακολούθησε ανέφερε ότι: «Είναι χαρά μας που έχουμε για δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, την Περιφερειάρχη Αττικής κα. Ρένα Δούρου στο φιλόξενο Γαλάτσι μας. Φυσικά δεν καλούμε την κα. Δούρου να μας εγκαινιάζει εγκαταστάσεις και έργα γιατί απλά θεωρούμε ότι είναι «καλότυχη» για τα έργα μας – που είναι – αλλά γιατί πίσω από αυτά τα έργα – αλλά και για άλλα πολλά που δεν χωρούν κορδέλες – βρίσκεται η επιμονή της, η εργατικότητά της και η θέλησή της να υλοποιούνται χρήσιμες υποδομές και υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας μας, η οποία σήμερα παρά όσο ποτέ τις έχει ανάγκη. Υποδομές σε όλη την Αττική χωρίς δεσμεύσεις και κομματικές παρωπίδες. Ένα τέτοιο έργο ουσίας και όχι βιτρίνας είναι και ο Η’ Βρεφονηπιακός Σταθμός Γαλατσίου, ένας υπερσύγχρονος σταθμός δυναμικότητας περίπου 90 παιδιών και βρεφών».
Επίσης, τόνισε ότι η ιστορία του Βρεφονηπιακού Σταθμού ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, επί δημαρχίας Παπαδιονυσίου, ο οποίος – μέσω της ένταξής του οικοπέδου στο ρυμοτομικό και της απαλλοτρίωσής του – έβαλε τις βάσεις για να δημιουργηθεί το εν λόγω κτήριο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία του Η’ Βρεφονηπιακού σταθμού επισημαίνοντας ότι: «Πέρασαν κοντά 20 περίπου χρόνια όταν επί Δημαρχίας Τσίρου, την περίοδο 2012-2013 το έργο σχεδιάστηκε και εν τέλει εντάχθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο ΠΕΠ Αττικής – ΕΣΠΑ, με Απόφαση του τότε Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού, τον οποίο ευχαριστούμε και αυτόν. Το έργο του Σταθμού, το κτήριο και ο εξοπλισμός, στοίχησε περίπου 1.900.000 ευρώ εκ των οποίων τα 170.000 ευρώ ήταν χρήματα του Δήμου και τα υπόλοιπα 1.730.000 ευρώ κοινοτική χρηματοδότηση. Τα πρώτα θεμέλια του έργου, η πρώτη σκυροδέτηση της θεμελίωσης έγινε στις 18/10/2014 σύμφωνα με το επίσημο ημερολόγιο του εργολάβου. Με τη συνεχή μας παρακολούθηση και την καθημερινή μας επιστασία το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό και άλλο εμπόδιο. Ένα από τα μεγαλύτερα από αυτά τα εμπόδια, χωρίς κανένας να μπορούσε να το προβλέψει, ήταν η επιβολή των capitalcontrols στα τέλη του Ιουνίου του 2015. Εκείνη την χρονική περίοδο η συμβολή της Περιφέρειας δεν ήταν απλώς σημαντική αλλά καθοριστική για την εξέλιξη του έργου. Τόσο η Περιφερειάρχης η κα. Δούρου όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών ο κ. Καραμάνος αλλά και η ετοιμότητα των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, εξαφάνισαν κυριολεκτικά τον γραφειοκρατικό χρόνο, με αποτέλεσμα το έργο να ολοκληρωθεί εν τέλει, τον Ιανουάριο του 2016. Επίσης, σημαντική ήταν η συμβολή – και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό – των στελεχών της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα τους κ.κ. Δρόση Δημήτριο, Γραμματικόπουλο Νίκο και Τσέπουρα Κατερίνα. Χωρίς τη βοήθεια όλων τους ακόμη και σήμερα – ενδεχομένως – το έργο να ήταν ημιτελές».
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου ευχαρίστησε την τέως Πρόεδρο ΟΚΠΑ Κωνσταντίνα Σπηλιοπούλου για την προσφορά της στο έργο των παιδικών σταθμών και δήλωσε ότι ο νυν Πρόεδρος Γιάννης Οικονόμου είναι σίγουρος ότι θα συνεχίσει επάξια το έργο της προκατόχου του. «Το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου μας και τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, είναι αυτούς που ευχαριστώ πιο πολύ και τους υπόσχομαι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου και των αρμοδιοτήτων μου ότι θα προσπαθήσω ακόμη περισσότερο να τους ενισχύσω, τόσο με εξοπλισμό όσο και με νέες υποδομές. Γι’ αυτό σας ενημερώνω ότι ο Δήμος μας έχει ήδη προχωρήσει στη διαδικασία ανεύρεσης νέου οικοπέδου, σε μεγάλη γειτονιά του Γαλατσίου που δεν διαθέτει παιδικό σταθμό, με σκοπό να εξυπηρετήσει ακόμη περισσότερο τα νέα ζευγάρια της πόλης μας», είπε ο Δήμαρχος Γαλατσίου. «Ωστόσο», είπε κλείνοντας την ομιλία του, «τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό και σπουδαίο από το χαμόγελο και το γέλιο των παιδιών μας».
            Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Αττικής είπε ότι: «Εγκαινιάζουμε τα αυτονόητα, καθώς τέτοια έργα υποδομής που διευκολύνουν τη ζωή δεκάδων οικογενειών είναι απαραίτητα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να στηρίζετε το Δήμαρχο σας στις ενέργειές του γιατί προσπαθεί πολύ για το καλό και τη βελτίωση της πόλης σας».
Στη συνέχεια τα παιδιά των παιδικών σταθμών είχαν ετοιμάσει χορευτικά και σκετς ειδικά για την περίσταση και έδωσαν από ένα μετάλλιο στους επίσημους προσκεκλημένους των εγκαινίων. Ακολούθησε η συμβολική φύτευση μιας ελιάς από την Περιφερειάρχη Αττικής και τον Δήμαρχο Γαλατσίου στον προαύλιο χώρο του σταθμού, καθώς και η απελευθέρωση δεκάδων χρωματιστών μπαλονιών στον ουρανό, με πιο εντυπωσιακό το χρυσό μπαλόνι «Η» που κρατούσαν από κοινού η κα. Δούρου και ο κ. Μαρκόπουλος, το γράμμα του 8ου Παιδικού σταθμού του Δήμου μας.
Σημειώνεται ότι ο Η’ Βρεφονηπιακός Σταθμός ονομάζεται πλέον «Κυριάκος Τσίρος» στη μνήμη του αείμνηστου Δημάρχου και αγαπητού ιατρού του Γαλατσίου, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά τον Αύγουστο του 2017, μετά από Ομόφωνη Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού των Παιδικών Σταθμών και του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνέχεια πρότασης της Δημοτικής Αρχής. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Μαρκόπουλος «Η ονοματοδοσία του Σταθμού δεν έγινε για τυπικούς ή συμβολικούς λόγους. Η ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ουσιαστική και η ελάχιστη που θα μπορούσε να αποδοθεί σε ένα Αιρετό που εργάστηκε τόσα πολλά χρόνια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Υγεία των κατοίκων της περιοχής του. Άλλωστε, με τις ενέργειές του ως Δήμαρχος, είμαστε σήμερα εδώ. Με τις πρωτοβουλίες του είμαστε σήμερα εδώ, βλέπουμε και ακούμε τα παιχνίδια των παιδιών μας».  
 
 
 
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr