Εκπαιδευτική εκδρομή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου στη Θεσσαλονίκη

14-05-2014 Ανακοινώσεις
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου στη Θεσσαλονίκη
 
         Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη από τις 1-5-2014 έως και τις 4-5-2014, στο πλαίσιο περιβαλλοντικών – πολιτιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο σχολείο, σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Ελ. Κορδελίού & Βερτίσκου στη Θεσσαλονίκη.
Μαθητές και γονείς με τη συνοδεία της Δ/ντριας κ. Αναστασίας Σοροβίγκα και των εκπαιδευτικών κ. Αριστείδη Κούτρα, Ιωάννη Παπαγεωργίου, Σταυρούλας Σαμαντζή και Ορέστη Ζαφειρόπουλου επισκέφθηκαν, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελ. Κορδελιού & Βερτίσκου στο πλαίσιο του εθνικού θεματικού δικτύου «Βιώσιμη πόλη : Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» στο οποίο είναι μέλη. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του δικτύου διοργανώθηκε 2ο μαθητικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο και στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας. Οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τις δράσεις τους, τους προβληματισμούς τους, τις παρατηρήσεις τους, τις προτάσεις τους σχετικά με τη συμβολή τους για μια βιώσιμη πόλη. Με τη συνολική τους παρουσίαση εκφράστηκαν από τους υπευθύνους του Κ.Π.Ε. συγχαρητήρια για την ουσιαστική συμβολή των μαθητών μας ώστε η πόλη μας, το Γαλάτσι να γίνει μια βιώσιμη πόλη. Όλες οι δράσεις των μαθητών του σχολείου μας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου και χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία η παρατήρηση, η συζήτηση, τα ερωτηματολόγια, η ανακάλυψη της γνώσης από το διαδίκτυο, η ανατροφοδότηση και ο αναστοχασμός. Τα πρακτικά του συνεδρίου πρόκειται το αμέσως προσεχές διάστημα να εκδοθούν από Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε η επίσκεψη και ξενάγηση των μαθητών :
Στο μουσείο Βεργίνας, όπου στην περιοχή αυτή  υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, οι ΑΙΓΕΣ. Εδώ υπάρχουν τα Ανάκτορα, το αρχαίο θέατρο και οι Βασιλικοί Τάφοι. Ο Τάφος του Φιλίππου με τα μοναδικής αξίας ευρήματά του (χρυσή λάρνακα, υδρία, στεφάνια, ασπίδα κ.λ.π.), που αποτελούν στοιχεία παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ο χώρος των Βασιλικών Τάφων με τα στέγαστρά του, ήταν ιδιαίτερα επιβλητικός για όλους εμάς.
 Στο Εθνικό Πάρκο Κορώνειας Βόλβης από τον φορέα διαχείρισης των λιμνών, παρατηρώντας τα υπεραιωνόβια πλατάνια του Σχολαρίου, γεμάτα  με ερωδιούς, το βήμα του Απ. Παύλου μαζί με το υπεραιωνόβιο πλατάνι και το Οθωμανικό Λουτρό και τις Νυμφόπετρες, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, οικονομική, αισθητική, επιστημονική, τουριστική και περιβαλλοντική αξία της περιοχής.
Στον Λευκό Πύργο όπου οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπ/κών, ξεναγήθηκαν και παρατήρησαν τη συνεχή ιστορική πορεία της πόλης της Θεσσαλονίκης στο διάβα των αιώνων.
Στην πόλη της Βέροιας από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, με την επίσκεψη σε ναούς, βυζαντινά μνημεία, στο βήμα του Απ. Παύλου, στο πάρκο της Ελιάς, στην πλατεία Ωρολογίου, στην εβραϊκή συνοικία.
Στα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιώντας την πολιτιστική διαδρομή του ΟΑΣΘ.
Με την εκπαιδευτική επίσκεψη, που είναι προϊόν εκπόνησης εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών – πολιτιστικών προγραμμάτων του σχολείου μας, υπήρξε βιωματική προσέγγιση της περιβαλλοντικής και ιστορικής γνώσης που διδάσκονται οι μαθητές /τριες του σχολείου μας, ενισχύοντας την περιβαλλοντική και ιστορική συνείδηση τους και τους ευαισθητοποιούν σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική ανάπτυξη, στην πολιτιστική παράδοση, την ιστορική κληρονομιά, την ορθόδοξη πίστη, την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας αειφορικής βιώσιμης πόλης.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr