Ενδιαφέρουσα ομιλία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την οικονομική κρίση

08-12-2015 Ενημέρωση
Ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ομιλία για τα «ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ» πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Γαλατσίουμε κεντρική ομιλήτρια την κα. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγο Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος ‘’ΕΓΚΑΡΔΙΑ’’, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή της ψυχολογίας στην πρόληψη και στη θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων». Την εκδήλωση χαιρέτησεο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας κ. Μάνος Ελευθερίου.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα την τελευταία διετία έχει επιβαρύνει την υγεία του πληθυσμού. Ο έλεγχος της υπέρτασης, η σωστή διατροφή για τη μείωση της χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η διακοπή του καπνίσματος και η καλή ψυχολογική κατάσταση συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην καλή έκβαση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων.
Ο ρόλος της ψυχολογίας είναι πολύ σημαντικός, καθώς μέσω της ψυχολογικής υποστήριξης, μπορούν να ελεγχθούν οι παράγοντες που ενισχύουν την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα μέσω μιας ολιστικής θεώρησης των θεμάτων του κάθε ατόμου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύπαρξη ψυχοπαθολογίας, γίνεται παραπομπή του σε ψυχιατρικές δομές για περαιτέρω αξιολόγηση.
Οι κυριότεροι άξονες στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης είναι:
•Διαχείριση και αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων (π.χ.άλυταθέματααπωλειών,θυμού,λύπης,κ.λ.π.)
•Αντιμετώπιση του άγχους
• Επανάκτηση των κοινωνικών ρόλων
•Αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Γνωστική αναπλαισίωση δυσλειτουργικών σχημάτων συμπεριφοράς.   Ενστάλαξη ελπίδας, τοποθέτηση ρεαλιστικών στόχων. Ενθάρρυνση υγιεινού τρόπου ζωής.
Τέλος, τα άτομα που βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να      ακολουθήσουν τις ιατρικές συστάσεις και να συνεχίσουν.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr