Ενθουσίασε τον κόσμο η εκδήλωση για τον Γ. Σεφέρη στο Καμίνι

29-04-2015 Ενημέρωση
«Λίγο ακόμα θα ιδούμε
τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν,
τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο,
τη θάλασσα να κυματίζει,
λίγο ακόμα
να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»
Γιώργος Σεφέρης
 
Μια ξεχωριστή βραδιά, με ένα μοναδικό αφιέρωμα στο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό χώρο «Καμίνι», στις 27 Απριλίου με τον κόσμο να κατακλύζει την αίθουσα για να ακούσει τις απαγγελίες ποιημάτων και τα μελοποιημένα ποιήματα από τον μεγάλο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά.
Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση άκουγαν εκστασιασμένοι αρχικά τη σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, να ερμηνεύει την «Άρνηση (Στο περιγιάλι το κρυφό)» και στη συνέχεια τον Μανώλη Μητσιά να ερμηνεύει : «Κι αν ο αγέρας φυσά», «Πες της το μ’ ένα γιουκαλίλι», «Λίγο ακόμα», «Κράτησα την ζωή μου» κ.α πλαισιωμένος από το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής ΕΜΜΕΛΟΝ.
Η αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ζωής και του έργου του ποιητή Γιώργου Σεφέρη έγινε από τη φιλόλογο, κα. Γιώτα Αθανασίου, ενώ ποιήματα απήγγειλαν ο κ. Κώστας Κουβέλης και η κα. Κοραλία Μαργέλη.
«Το σημερινό μας αφιέρωμα αφορά σε έναν μεγάλο έλληνα ποιητή, δοκιμιογράφο, μεταφραστή και διπλωμάτη. Γεννημένος στις 29 Φεβρουαρίου του 1900 στη Σμύρνη, ήταν γιος του πανεπιστημιακού, λόγιου, νομικού και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Στυλιανού Σεφεριάδη, σημαντικού κοινωνικού παράγοντα της Σμύρνης και ανθρώπου με λογοτεχνικές ανησυχίες και της εύπορης Ναξιώτισσας Δέσποινας Τενεκίδη. Αδέλφια του ήταν ο Άγγελος Σεφεριάδης, ποιητής, και η Ιωάννα Τσάτσου, συγγραφέας και σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τσάτσου. Το τελευταίο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Επί Ασπαλάθων», γράφτηκε στις 31 Μαρτίου 1971. Τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963 ‘για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες’, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας» είπε, μεταξύ άλλων, για τον νομπελίστα ποιητή, στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου.
Στον κ. Μητσιά προσφέρθηκαν στο τέλος της εκδήλωσης λουλούδια μαζί με τις ευχαριστίες της δημοτικής αρχής για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και την ερμηνεία του.
Το τελευταίο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Επί Ασπαλάθων»
Ήταν ωραίο το Σούνιο τη μέρα εκείνη του Ευαγγελισμού
πάλι με την άνοιξη.
Λιγοστά πράσινα φύλλα γύρω στις σκουριασμένες πέτρες
το κόκκινο χώμα 
κι ασπάλαθοι
δείχνοντας έτοιμα τα μεγάλα τους βελόνια
και τους κίτρινους ανθούς.
Απόμακρα, 
οι αρχαίες κολόνες 
χορδές μιας άρπας αντηχούν ακόμη…
 
 
 
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr