Επίκαιρο διαπολιτισμικό συμπόσιο για τους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΜΙΝΙ

16-02-2016 Ενημέρωση
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο διαπολιτισμικό συμπόσιο με θέμα : «Η Πολυπλοκότητα των Προβλημάτων των Προσφύγων» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016, από τις 8π.μ. έως τις 6μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΜΙΝΙ», από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Γαλατσίου, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρία Οδοντιατροδικαστικής.
Η φιλοξενία των προσφύγων στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο (ΠΑΛΑΙ) στο Γαλάτσι, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2015 για 56 μέρες, αποτέλεσε την αφορμή για την υλοποίηση της συγκεκριμένης ημερίδας και τη συζήτηση για ένα θέμα που έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος, να τεθούν ερωτήματα, να κατατεθούν προτάσεις και να βγουν γόνιμα συμπεράσματα όσον αφορά στην προσέγγιση του φαινομένου των προσφύγων και στην εξέταση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το αυξανόμενο κύμα μετακίνησης προσφύγων. Επίσης ήταν σημαντική και η υποβολή προτάσεων και ιδεών για τον περιορισμό, την εξάλειψη ή τoν μετριασμό των επιπτώσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την έναρξη της ημερίδας και των εργασιών κήρυξε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας κ. Μάνος Ελευθερίου και ακολούθησαν τρεις θεματικές ενότητες: «Από τη χώρα προέλευσης, στη χώρα υποδοχής…», «Θέματα κοινωνικής και νομικής φύσεως…» και «Ζητήματα υγείας», με ειδικευμένους ομιλητές και συντονιστές δημοσιογράφους της ΕΡΤ.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ.κ. Γιάννης Σακελλαρίου χαιρέτησε την ημερίδα εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κκ Ιερώνυμου. Ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον πρόσφυγα Moradi Bashir, μέσω του διερμηνέα του, ο οποίος μετέφερε στο κοινό τη συγκινητική ιστορία του. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Σόφιας, κ. Andon Filtchev και ο αναπληρωτής Γενικός Έφορος Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Δημήτρης Μανίκης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν πολύπλοκα και σημαντικά θέματα για το προσφυγικό, με ενδιαφέρουσες ομιλίες όπως : «Το μεταναστευτικό πρόβλημα : ποιμαντική και κοινωνική αντιμετώπιση αυτού» από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ.κ. Αθηναγόρας, «Προσφυγική κρίση: πολλαπλές απώλειες και δύσκολες διαδικασίες πένθους» από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Μαγγανά, «Προσφυγιά!», από τον Αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Κ. Γεώργιο Τρουπή, «Η πολιτισμική διάσταση της ψυχικής υγείας και του ψυχικού πόνου» από τον Ψυχίατρο – Δρ. Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ, Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιο Καραμπουτάκη.
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γεώργιος Μαρκόπουλος, ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στη θεματική ενότητα: «Από τη χώρα προέλευσης, στη χώρα υποδοχής…» και ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα : «Μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές και χώροι υποδοχής: ένα παράδειγμα». Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ομιλίας του μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν δια ξηράς και θαλάσσης σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρο – ξεπέρασε το 2015, το ένα εκατομμύριο, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, από τις συνολικά 1.003.124 αφίξεις έως τις 21 Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών – 845.852 – έφθασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα».
Συνέχισε τονίζοντας ότι «εμείς όμως στο Δήμο Γαλατσίου το 2015 θα το θυμόμαστε σαν τη χρονιά που απαλύναμε – έστω και λίγο – τον ανθρώπινο πόνο και τις τραγωδίες των προσφύγων – μεταναστών για το σύντομο χρονικό διάστημα με τη φιλοξενία στο ΠΑΛΑΙ. Βρίσκομαι εδώ για να προσπαθήσω να σας μεταφέρω – εάν το καταφέρω – τι ήταν αυτό που κινητοποίησε το Cnn, το BBC, το Aljazeera, τους Los Angeles Times, το Skynews και τόσα άλλα διεθνή μέσα να μιλήσουν και να γράψουν θετικά γι’ αυτή τη δομή που λειτουργήσαμε στο ΠΑΛΑΙ του Γαλατσίου – στο παρατημένο ολυμπιακό ακίνητο – για περίπου δυο μήνες. Δημοσιογράφοι από πάμπολλες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου κατέφθαναν εκεί καθημερινά για να ρωτήσουν και να μάθουν τι κάναμε εκεί και πώς το κάναμε. Αυτό ακριβώς θα σας αναλύσω».
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Γαλατσίου είπε : «Φίλες και φίλοι, εμείς πράξαμε αυτό που μας αναλογούσε ως Δήμος, στο διεθνές αυτό πρόβλημα. Μας έτυχε χωρίς να το επιδιώξουμε, αλλά το αγκαλιάσαμε και το προσπαθήσαμε. Μας είπαν ότι κάναμε πολλά και υπερβάλαμε εαυτόν. Εμείς όμως πιστεύουμε πως δεν κάναμε τίποτε παραπάνω από …το αυτονόητο».
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν εξίσου ενδιαφέρουσες ομιλίες όπως: «Το προσφυγικό μια πρόκληση για την κοινωνία» από τον εκπρόσωπο του Προέδρου των «Γιατρών του Κόσμου» κ Νικήτα Κανάκη, «Πόλεμος πατήρ πάντων» από την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Πέπη Ρηγοπούλου, «Προσεγγίζοντας θέματα μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στο δημοτικό σχολείο» από τη Δασκάλα – Διευθύντρια Αρσακείου –Τοσιτσείου Εκάλης κα. Ελισάβετ Βιτζηλαίου και το «Νομικό καθεστώς των προσφύγων από τα κατά συνθήκη ψεύδη, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης» από τον Δικηγόρο κ. Γιάννη Απατσίδη.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ημερίδας, που αφορούσε στα θέματα υγείας, παρουσιάστηκαν οι εξής εξειδικευμένες ομιλίες : «Αναγνώριση ηλικίας ζώντων και ταυτοποίηση πτωμάτων με βάση το οδοντόγραμμα» από τον Χειρουργό-Οδοντίατρο – Δρ. Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών –Επιστημονικό Συνεργάτη Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνο Βλαστό, «Η εφαρμογή της ανάλυσης DNA στη διαδικασία των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών, διακρίβωση ταυτότητας/αναγνώρισης σορών και επανένωνση οικογενειών προσφύγων και μεταναστών» από την Υποστράτηγο ΕΛΑΣ – Βιολόγο και Διευθύντρια DNS ΕΛΑΣ κα. Πηνελόπη Μηνιάτη, «Η αντιμετώπιση προσφυγόπουλων με προβλήματα καρδιάς και θώρακος» από τον Διευθυντή της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» – Δρ. Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α. κ. Αντώνιο Κούρτεση, «Η αθρόα μετανάστευση και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία – μέτρα πρόληψης και προάσπισης των πληθυσμών» από τον Ιατροδικαστή – Ιατρό Δημόσιας Υγείας, κ. Σωκράτη Τσαντίρη και τέλος «Μόνοι στη ζωή, μόνοι και στο θάνατο» από τον Ιατροδικαστή Α’ Τάξης και Προϊστάμενο Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, κ. Νικόλαο Καρακούκη.
Το γενικότερο συντονισμό της ημερίδας είχαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Σόνια Φίλη και Νίκος Αγγελίδης. Μέσω των ραδιοφωνικών σποτ και της τηλεοπτικής προβολής της ημερίδας από την ΕΡΤ προβλήθηκε πανελλαδικά το σοβαρό θέμα της προσφυγιάς και ο πολιτιστικός χώρος Καμίνι του Δήμου Γαλατσίου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε βράβευση των εθελοντών, οι οποίοι ήταν συνέχεια δίπλα στους πρόσφυγες στο ΠΑΛΑΙ, από τον Δήμαρχο Γαλατσίου κ. Γιώργο Μαρκόπουλο με αναμνηστικό ευχαριστήριο και μετάλλιο, ενώ στο τέλος της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα όπως αυτά προέκυψαν από τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις των παρισταμένων.
Στο συμπόσιο, το οποίο είχε -χάρη στους χορηγούς- όλα τα απαραίτητα εδέσματα (καφέ, ελαφρύ γεύμα) και το απαιτούμενο ενημερωτικό υλικό, παρευρέθηκαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων Γαλατσίου, εθελοντές και πολίτες.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr