Η κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Σύντροφε Μεγαλειότατε…» την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 στις 9μ.μ. στο Θέατρο άλσους Βεϊκου

Διοργανωτής: Δήμος Γαλατσίου Διάφορες εκδηλώσεις

Δείτε την κωμωδία του Αλέκου Σακλλάριου «Σύντροφε Μεγαλειότατε…» την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 στις 9μ.μ. στο Θέατρο άλσους Βεϊκου

Είσοδος 10€

Το θεατρικό έργο «Σύντροφε Μεγαλειότατε…» (Χαρίλαος ο Β’) γράφτηκε τη δεκαετία του 70 από τον Αλέκο Σακελλάριο και διασκευάστηκε για να προσαρμοστεί στην εποχή μας, διατηρώντας ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά του, νοτισμένο από στοιχεία που θυμίζουν Αριστοφανική αρχαία κωμωδία, με έντονα τα στοιχεία της πολιτικής σάτιρας και παρωδίας.

Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία και τη διαφθορά. Η κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού και του ξεπεσμού των πολιτικών, θυμίζουν τη λοιδορία αναίσχυντων πολιτικών τακτικών που γνωρίσαμε από τους Ιππής (424 π.χ.), ή ακόμη και από τους «Χαλασοχώρηδες» του Παπαδιαμάντη και ξεσκεπάζουν τους σημερινούς Κλέωνες (δημαγωγούς). Και ενώ είναι ολοφάνερες οι ιδιαίτερα κωμικές ανατροπές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του έργου, το γέλιο προκαλεί η -δήθεν- αθωότητά τους.

 Το συγκεκριμένο έργο δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο, γιατί στεγάζει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στο θεατή για επεξεργασία.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μποστατζόγλου – Ελένη Φιλίνη – Γιώργος Ματαράγκας – Δήμητρα Παπαδήμα – Γιάννης Ζαφείρης – Περικλής Κασσανδρινός – Πέτρος Πέτρου και ο Πέτρος Ξεκούκης.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία – Διασκευή – Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης – Eνδυματολογία: Φωτεινή Παππά – Ζωή Κουτσουλιάνου – Μουσική Σύνθεση – Ερμηνεία: Γιώργος Περαντάκος («Τρίφωνο»)

Πρόκειται για μια παραγωγή – αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο. Η παράσταση αποτελείται α) από ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ με τη ζωή και το έργο του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα – σκηνοθέτη και β) από την τελευταία σπαρταριστή κωμωδία που έγραψε ο Σακελλάριος. Κωμωδία που απευθύνεται σε ολη την οικογένεια και σε ολες τις ηλικίες.

 

Η διασκευή του έργου, πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο του Αλέκου Σακελλάριου. Ο «Σύντροφος Μεγαλειότατος» είναι μια-πάντα- επίκαιρη πολιτική σάτιρα, νοτισμένη από στοιχεία που θυμίζουν Αριστοφανική αρχαία κωμωδία. Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε, προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, τη διαφθορά και την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία, σε όλες ανεξαιρέτως τις πολιτικές παρατάξεις. Το συγκεκριμένο έργο, πέρα από το άφθονο γέλιο, δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο, γιατί στεγάζει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στο θεατή για επεξεργασία.


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

“Ένας κακομαθημένος και μια ζωή άεργος Βασιλιάς, συνηθισμένος στον πλούτο και στις ανέσεις που του παρέχει ο θρόνος, είναι υποχείριο της ισχυρής μητέρας του και των διεφθαρμένων πολιτικών με τους οποίους συνεργάζεται εξ ανάγκης, είτε γιατί τον απειλούν ευθέως, είτε γιατί αποπειρώνται να τον ανατινάξουν με βόμβες, είτε γιατί πέρα από αυτούς, δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο να επιλέξει. Τα Υπουργεία και η εξουσία μοιράζονται μεταξύ τους σα να ήταν τραπουλόχαρτα, ή με ένα κέρμα, ή παίζοντας «παπουτσάκια», όπως παιδιά. Ο λαός όμως παραμένει ανικανοποίητος, γιατί πάντα κάποιοι μένουν έξω από τη διαπλοκή και άρα από το εύκολο χρήμα. Έτσι, υπό τις απειλές και τον εκφοβισμό, η «συνεργασία» για την εξουσία και τη «σωτηρία» της χώρας διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα διαρκώς, το μεταμορφώνει και το γιγαντώνει, όμως μαζί του γιγαντώνονται και οι απαιτήσεις της νέας πολυκομματικής κυβέρνησης που σχηματίζεται κάθε φορά, ενώ μικραίνουν οι απολαβές των μελών της, γεγονός που δημιουργεί μεταξύ τους έναν απίστευτο ανταγωνισμό που καταλήγει σε πάλη”
.

 

Σκηνοθεσία & Διασκευή κειμένου: Γιάννης Ζαφείρης

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μποσταντζόγλου – Ελένη Φιλίνη – Πέτρος Ξεκούκης – Γιώργος Ματαράγκας – Δήμητρα Παπαδήμα – Περικλής Κασσανδρινός – Πέτρος Πέτρου – Γιάννης Ζαφείρης

Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Περαντάκος

Στίχοι: Γιάννης Ζαφείρης – Ερμηνεία: Γ. Περαντάκος & Ερωφίλη (Τρίφωνο)

Ενδυματολογία: Φωτεινή Παππά – Ζωή Κουτσουλιάνου (εκτέλεση: Ειρήνη Βαβούλη)

Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης – Τάκης Μπελόκας (κατασκευή: Τάκης Μπελόκας – Σπύρος Μπαστιάνος)

Φωτισμοί: Γιάννης Ζαφείρης

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr