Τα «κάλαντα της χελιδόνας»

Διοργανωτής: Δήμος Γαλατσίου Καλοκαιρινό Φεστιβάλ

Τα «κάλαντα της χελιδόνας» είπαν τα παιδιά του Γ’ Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στο Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο

Τα παιδιά του Γ’ Δημοτικού Παιδικού Σταθμού συνοδευόμενα από τις παιδαγωγούς τους Βάσω Ζαμπακόλα και Κούλα Σπανού, μαζί με την Πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Κωνσταντίνα Σπηλιοπούλου-Χρυσάγη και την Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Μαρία Δάσκα – Σώμου, επισκέφτηκαν στο γραφείο του τοΔήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο για να πουν τα «κάλαντα της χελιδόνας», σύμφωνα με το έθιμο που υμνεί τον ερχομό των χελιδονιών και της άνοιξης.

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου υποδέχτηκε με χαρά τα παιδιά και άκουσε με προσοχή τα κάλαντα, ευχόμενος στα παιδιά και στις παιδαγωγούς καλή άνοιξη και καλή συνέχεια στο επικοδομητικό έργο τους.

Το έθιμο της χελιδόνας επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χελιδονίσματα», τα ανοιξιάτικα κάλαντα.
Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών γιόρταζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα με τα “χελιδονίσματα”. Ο συγγραφέας Αθηναίος (2ος αιώνας μ.Χ.) έχει διασώσει ένα “χελιδόνισμα” που τραγουδούσαν τα παιδιά στη Ρόδο. Κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, τριγύριζαν στην πόλη και ζητούσαν φιλέματα.Αυτά είναι «τα κάλαντα της χελιδόνας» :

«Ήρθε ήρθε χελιδόνα
ήρθε και άλλη μεληδόνα
κάθησε και λάλησε
και γλυκά κελάηδησε:
«Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις
πάλι άνοιξη θ’ ανθίσεις»
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr