Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη σαγήνευσε με τις αφηγήσεις της τα παιδιά του Β’ Δημοτικού Παιδικού Σταθμού

29-12-2014 Ενημέρωση
Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη επισκέφθηκε το Β’ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό για να παρουσιάσει με τον ξεχωριστό της τρόπο παραμύθια με βαθύτερο νόημα στα παιδιά του παιδικού σταθμού που κυριολεκτικά «κρέμονταν» από τα χείλη της μέχρι το τέλος.
«Με την αφήγηση φεύγει μακριά από την καθημερινότητα το μυαλό μας», είπε η κα. Βούλγαρη, τονίζοντας ότι σε μια αφήγηση το μεγαλύτερο μυστικό είναι η μουσικότητα της γλώσσας και η γοητευτική ροή του λόγου, γι’ αυτό και απαιτείται πολλή δουλειά πριν, αλλιώς όλα τα μουσικά όργανα είναι απλώς άψυχα εργαλεία.
Τα παιδιά στον Β’ παιδικό κάθονταν οκλαδόν, σχεδόν μαγεμένα από τη φωνή της και τους μελωδικούς ήχους των μουσικών οργάνων, όπως η καλίμπα, το μεταλλόφωνο, τα κρόταλα, το singing bowl (από το Θιβέτ) κ.α. Τα μάτια τους ήταν ορθάνοιχτα γεμάτα έκπληξη και αδημονία, καθώς την άκουγαν να αφηγείται παραμύθια χριστουγεννιάτικα, παραμύθια για την αξία και ουσία της αγάπης. «Η φωνή είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για έναν αφηγητή (storyteller)», είπε η παραμυθού τη στιγμή που έκανε με τη φωνή της το τρίξιμο της πόρτας του μύλου με τους καλικάντζαρους και τα παιδιά της ζητούσαν επίμονα να το επαναλάβει.
«Οι γονείς να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους και να νιώθουν ο εαυτός τους όταν αφηγούνται. Η συνθήκη ανάγνωσης – αφήγησης στο παιδί ξεκινά από την εγκυμοσύνη», είπε η κα. Βούλγαρη. «Διαβάζουμε για την απόλαυση. Γιατί ηρεμούμε ψυχικά. Έτσι και η αφήγηση μας καθησυχάζει, βοηθάει να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα», τόνισε.
Όσον αφορά την τηλεόραση και τα παιδιά επισήμανε ότι δεν αφορίζει το ίδιο το μέσο αλλά την κακή χρήση που γίνεται στη σημερινή εποχή.
«Αν ο παραμυθάς κάνει σωστά τη δουλειά του μέσα από την καλλιέργεια της γλώσσας, τη φαντασία και τη γνώση του αντικειμένου το, δημιουργώντας μια επικοινωνιακή σχέση με τα παιδιά και τις ανάγκες τους θα έχει πετύχει το στόχο του ως αφηγητής», είπε η ξακουστή παραμυθού.
 
Σύντομο Βιογραφικό
Η Σάσα Βούλγαρη, ψυχοπαιδαγωγός με επιμόρφωση στην εναλλακτική διδασκαλία, είναι αυτοδίδακτη ως αφηγήτρια και ανήκει στους πρωτεργάτες της νέο-αφήγησης στην Ελλάδα με διαρκή επαγγελματική δραστηριότητα από το 1993. Παρακολούθησε για περισσότερα από 10 χρόνια μαθήματα φωνητικής αγωγής με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη. Έχει δημιουργήσει «στέκια παραμυθιών» και από το 1996 συνεργάζεται τακτικά με μουσεία, δημιουργώντας εξειδικευμένα διαθεματικά προγράμματα. Το 1998 αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1, ενώ παραμύθια της έχουν δημοσιευτεί στους «Ερευνητές» της εφημερίδας Καθημερινή και στο free press ΤaΛΚ. Το Δεκέμβριο 2013 κλήθηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρωνα Μιχαηλίδη, να δημιουργήσει, σκηνοθετήσει και αφηγηθεί «το παραμύθι των Χριστουγέννων» πλαισιώνοντας την πρώτη επίσημη παρουσίαση της παιδικής χορωδίας της Ε.Λ.Σ. Από το 2014 είναι υποψήφια της SCBWIGreece , ως storyteller, για το Διεθνές βραβείο AstridLindgrenMemorialAward, το μεγαλύτερο βραβείο για την παιδική λογοτεχνία στον κόσμο και είναι η πρώτη φορά που επαγγελματίας αφηγητής αντιπροσωπεύει την Ελλάδα.
 
 
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr