Έκθεση φωτογραφικής ομάδας Δήμου Γαλατσίου – «Καμίνι» 2019

Έκθεση ομάδας φωτογραφίας Δήμου Γαλατσίου στο «Καμίνι». Καθηγητής: Κοντός Κωνσταντίνος

Η ΟΜΑΔΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ έκανε τα πρώτα της βήματα τον Οκτώβριο του 1988, επί δημαρχίας Βασίλη Παπαδιονυσίου,  και υπό καθοδήγηση του δασκάλου και φωτογράφου Κωνσταντίνου Κοντού, ο οποίος διδάσκει μέχρι και σήμερα, 31 συναπτά έτη χωρίς καμία παύση.

Αρχικά, τα μαθήματα πραγματοποιούνταν στο 1ο Στέκι Νεολαίας του δήμου, στην οδό Παπαφλέσσα 36, με συμμετοχή περίπου 200 ατόμων ανά έτος. Στη συνέχεια, επεκτάθηκαν λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου και στο 4ο Στέκι Νεολαίας, στη συμβολή των οδών Γεωργίου Βάσσου και Αλαμάνας, με σταθερή τη συμμετοχή ατόμων ανά έτος, ενώ μετά το 2000,  η πραγματοποίηση των μαθημάτων γινόταν αποκλειστικά στο 4ο Στέκι. Και στους δύο παραπάνω χώρους υπήρχε, εκτός από την αίθουσα διδασκαλίας και τον προβολέα διαφανειών, και σκοτεινός θάλαμος.

Το 2017 τα μαθήματα μεταφέρονται εκεί όπου λαμβάνουν χώρα και σήμερα, δηλαδή στο ‘‘Παλαί των τεχνών’’ στη λεωφόρο Βεΐκου 139. Στον χώρο αυτό, εκτός από την αίθουσα διδασκαλίας, τον βιντεοπροβολέα και τον Η/Υ, υπάρχει και ένα άρτια εξοπλισμένο φωτογραφικό στούντιο για τις ανάγκες των μαθημάτων.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους χωρίς ηλικιακούς και γνωστικούς περιορισμούς. Οι μαθητές εκπαιδεύονται στην τέχνη της φωτογραφίας τόσο θεωρητικά όσο και τεχνικά, στην οπτική αντίληψη, αλλά και επικοινωνία, στο χρώμα, στη σύνθεση και την αισθητική της εικόνας, όπως και στη σημειολογία της εικόνας. Ακόμη, έμφαση δίνεται στην κατανόηση της σημασίας της κατεύθυνσης φωτισμού (υφή, όγκος), αλλά και στο πώς δομούμε μία σύνθεση με ιδιαίτερη σημασία στη γραμμή και στη φόρμα. Όσοι παρακολουθούν τα μαθήματα φωτογραφίας μας αποκτούν τη δεξιότητα όχι μόνο να βλέπουν, αλλά και να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους πριν τον εντάξουν σε ένα κάδρο.

Η ομάδα έχει συμμετάσχει από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα σε πολλές εκθέσεις, όπως οι ετήσιες εκθέσεις των μαθητευόμενων από το 1993 και μετά, η αναδρομική έκθεση ‘‘25 Χρόνια Φωτογραφίας στο Γαλάτσι’’, η έκθεση του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ‘‘Διάβαση’’, αλλά και η ‘‘Photovision’’ τα έτη 2017 και 2019. Επίσης, η ομάδα δραστηριοποιείται πέρα από τις εκθέσεις, και με φωτογραφικές συναντήσεις και εκδρομές.

Η επιτυχημένη πορεία των μαθημάτων φωτογραφίας του δήμου Γαλατσίου αποδεικνύεται και από πολλούς πιστούς για συνεχόμενα έτη μαθητές της ομάδας , όπως και από πολλούς που μπήκαν με αυτά στο χώρο της φωτογραφίας ερασιτεχνικά και εξελίχθηκαν σε επαγγελματίες φωτογράφοι.

 

ΟΜΑΔΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, Λεωφ. Βεΐκου 139, Γαλάτσι.

τηλ.: 210- 2929888

e-mail: omadaphotographias@galatsi.gr

facebook: Ομάδα Φίλων Φωτογραφίας Γαλατσίου

web: https://www.galatsi.gov.gr/

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr