Ημέρα μνήμης για το ολοκαύτωμα του Διστόμου

25-06-2013 Ενημέρωση

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και ώρα 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμή της 10ης Ιουνίου,  ημέρας μνήμης για το ολοκαύτωμα του Διστόμου τιμώντας τα 218 θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας της 10ης  Ιουνίου 1944 και στοχεύοντας στην καθιέρωση του εορτασμού της.

Κεντρικός ομιλητής ήταν η φιλόλογος  κα Αγγελική Βλαχάκη, η οποία παρέθεσε πολλά ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες που καταδυκνείουν το μέγεθος της βαρβαρότητας και της θηριωδίας.


Την εκδήλωση προλόγησε καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους ο πρόεδρος της Ενωσης Ρουμελιωτών κ. Τούντας Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της καθιέρωσης της συγκεκριμένης ημέρας ώς ημέρα μνήμης για το ολοκαύτωμα του Διστόμου. Στη συνέχεια η χορωδία του Δήμου υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Σπύρου Παπαδάτου τραγούδησε δημοτικά τραγούδια καθώς και επιλεγμένες επιτυχίες  των μεγάλων συνθετών Θοδωράκη και Χατζηδάκη.

Ακολούθησε  η ομάδα του χορευτικού της Ενωσης Ρουμελιωτών  χορεύοντας δημοτικά τραγούδια, ενώ μια ξεχωριστή νότα έδωσαν οι ερμηνευτές  Μάχη Κοκκίνου, Δημήτρης Δημητρίου και ο κιθαρίστας κ. Στέλιος Φρειδερίκος.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, φορείς της πόλης και πλήθος κόσμου.


Την Κυριακή 9 Ιουνίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Γλυκερίας  μετά την Κυριακάτικη λειτουργία εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση από τον πανοσιλογιότατο Νικόλαο, παρουσία δημοτικών συμβούλων, του Προέδρου της Ένωσης Ρουμελιωτων, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συνδημοτών.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων του Γαλατσίου αφού προηγήθηκε τρισάγιο από τον πανοσιολογιότατο Νικόλαο.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ρουμελιωτών και φορείς της πόλης.

 
 
 
 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr