Ημερίδα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας το Σάββατο 6 Απριλίου στο Καμίνι

26-03-2019 Ενημέρωση

Οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Γαλατσίου διοργανώνουν ημερίδα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας για γονείς και εκπαιδευτικούς  με θέμα: 

«Με κουκί και με ρεβίθι… Να σου ένα παραμύθι…» 

Η συγγραφέας Μαριλένα Καββαδά, ως νηπιαγωγός αλλά και ως μαμά, υποδέχεται γονείς κι εκπαιδευτικούς σ’  ένα παραμυθένιο πρωινό, επιχειρώντας με πρακτικές προτάσεις, βιωματικές δραστηριότητες και γλυκιά κουβεντούλα να τους ενθαρρύνει  να τρυπώσουν στον κόσμο των παιδιών μέσα από τα βιβλία, με στόχο όχι μόνο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας αλλά και την ποιοτική αξιοποίηση του χρόνου τους με τα παιδιά…

Κι αν οι γονείς φύγουν με όρεξη για παραμύθια και παιχνίδια στο σπίτι… ελπίζουμε οι εκπαιδευτικοί να φύγουν με νέες ιδέες και  όρεξη να οργανώσουν ανάλογες συναντήσεις με γονείς στα δικά τους σχολεία, έτσι ώστε να προσκαλέσουν δημιουργικά περισσότερους γονείς στα μονοπάτια των παραμυθιών!

Ερωτήματα όπως τα ακόλουθα, είναι μόνο μερικά απ’ όσα θα μας απασχολήσουν:

Πώς διαλέγουμε ένα παραμύθι για τα παιδιά μας;

Πώς κάνουμε “παιχνίδι” την ανάγνωση ενός βιβλίου;

Πώς βάζουμε τα παιδιά μας στον κόσμο των βιβλίων;

Πώς καλλιεργούμε την αγάπη για τα βιβλία στα παιδιά μας;

Πώς ζωντανεύουμε ένα παραμύθι με τα παιδιά μας στο παιδικό δωμάτιο ή το σπίτι μας;

Πώς μπορούμε να απολαύσουμε παραμυθένιες στιγμές στο αυτοκίνητο;

Πώς μπορούμε να οργανώσουμε έναν παραμυθένιο περίπατο;

Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα παραμύθι… γιορτή;

Πώς προσκαλούμε στον κόσμο των παραμυθιών άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους;

 

Αν γεννηθήκατε κι εσείς κάπου κοντά στη γειτονιά της Κοκκινοσκουφίτσας και μεγαλώσατε παρέα με τη Χιονάτη, τους εφτά νάνους και τα τρία γουρουνάκια… Ελάτε στην παρέα μας…  Θα σας περιμένουμε!!!

 

ΥΓ: Να έχετε στην αγκαλιά σας ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια του ή των παιδιών σας!

 

 

Λίγα λόγια για τη Μαριλένα Καββαδά

(www.magiko-kohili.gr | marilenakavada@ath.forhnet.gr )

Η Μαριλένα Καββαδά γεννήθηκε στη γειτονιά  της Κοκκινοσκουφίτσας και μεγάλωσε παρέα με τη Χιονάτη,

τους επτά νάνους και τα τρία γουρουνάκια.

Σήμερα ζει δίπλα στη λίμνη των παραμυθιών, όπου τα ηλιόλουστα πρωινά ψαρεύει παραμύθια

και τα βράδια πλέκει με φεγγαραχτίδες κουβερτούλες για μωρά.

Όταν μεγαλώσει αρκετά, ονειρεύεται να ζήσει σε έναν πέτρινο φάρο, σε κάποιο θαλασσινό σταυροδρόμι,

για να κερνά τους ταξιδιώτες παραμυθόπιτα με καραμελωμένα μήλα και να εύχεται στους ναυτικούς καλό ταξίδι…”.

Ωστόσο, κάποιοι, ποιός ξέρει γιατί, γράφουν ότι…

Η Μαριλένα Καββαδά έχει πτυχιακές σπουδές στο Χορό (Υποτροφία Ν. Κονταξάκη), τον Ελληνικό Πολιτισμό (Αριστούχος Ε.Α.Π.) και στην Εκπαίδευση & Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία (Αριστούχος Πανεπιστημίου Αθηνών). Ο μεταπτυχιακός της τίτλος αφορά στις “Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση” (Αριστούχος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου).

Από το 1994 επιμορφώνεται εντός κι εκτός Ελλάδας ενώ εργάζεται: Ως υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο και ως χορογράφος – καθηγήτρια χορού σε θέατρα. Από το 2007 συνεργάζεται με το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου υλοποιώντας πολιτιστικά προγράμματα για παιδιά και συντονίζοντας τη λέσχη ανάγνωσης “Παραμυθοπαρέα”.

Από το 2013 ίδρυσε και συντονίζει την Καλλιτεχνική & Παιδαγωγική Ομάδα “Μαγικό Κοχύλι”, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στις αφηγήσεις παραμυθιών, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών γιορτών και τη διοργάνωση ψυχαγωγικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων (www.magiko-kohili.gr).

Από το 2017 διευθύνει το “Λίκνο” εκπαίδευσης, τέχνης & πολιτισμού (www.tolikno.gr), το οποίο δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών προσχολικής εκπαίδευσης, τέχνης και πολιτισμού, παιδικών θεαμάτων και επιμορφωτικών σεμιναρίων στην περιοχή Κυπριάδου (Άνω Πατήσια – Αθήνα).

Περιοδικά σχεδιάζει εκπαιδευτικά πακέτα και θεματικά πάρκα για διάφορους επιστημονικούς φορείς (π.χ. Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης), συμμετέχει ως εισηγήτρια σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια διαφόρων επιστημονικών φορέων (π.χ. ΠΑ.ΣΥ. ΒΝ, OMEP κ.ά.) και επιμελείται εκδόσεις βιβλίων και CDs.

Στο συγγραφικό της έργο εντάσσονται περισσότερα από πενήντα άρθρα σε έγκριτα παιδαγωγικά περιοδικά και 26 βιβλία για παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς.

Κείμενα της έχουν εικονογραφηθεί από δημιουργούς όπως: Μυρτώ Δεληβοριά, Λήδα Βαρβαρούση, Αιμιλία Κονταίου, Νέστορας Ξουρής κ.ά. Το βιβλίο της “Το μαγικό κοχύλι της γοργόνας” (εικον. Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ.Διάπλαση) ήταν υποψήφιο για το βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου 2012 (βραχεία λίστα).

Στα CDs των βιβλίων της έχουν συνεργαστεί φιλικά καλλιτέχνες όπως: Γρηγόρης Βαλτινός, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Μακεδόνας, Αφροδίτη Μάνου, Ελένη Πέτα, Αρετή Κετιμέ κ.ά.

Τέλος, το φθινόπωρο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διάπλους, το μουσικό της παραμύθι “Τρεις ευχές κρυμμένες σε κοχύλι” με τη μουσική του Βαγγέλη Γερμανού και την εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη. Στο CD του βιβλίου συμμετέχουν φιλικά οι: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Παλαμίδας, Μάνος Πυροβολάκης κ.ά.

Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Ημερίδα φιλαναγνωσίας, Πολιτιστικό Κέντρο Καμινι
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr