Κάλεσμα για δημιουργία έργων για τη Μαθητική Έκθεση Ζωγραφικής “Όταν η ψυχή βρίσκει τοίχο” στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 

09-10-2020 Ενημέρωση

Κάλεσμα για δημιουργία έργων για τη Μαθητική Έκθεση Ζωγραφικής “Όταν η ψυχή βρίσκει τοίχο”, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθιέρωσαν την 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τα ψυχικά νοσήματα. Ο ΠΟΥ περιγράφει την ψυχική υγεία ως μία κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας στην οποία το άτομο είναι ικανοποιημένο από τα προσωπικά του επιτεύγματα, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και είναι σε θέση να προσφέρει στην κοινότητα.

Στο πλαίσιο της επικρατούσας δυσμενούς κοινωνικοοικονομικής κατάστασης κατά τα τελευταία έτη παρατηρείται ραγδαία αύξηση αιτημάτων πολιτών που αντιμετωπίζουν θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία και ζητούν τη στήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Εξάλλου η Κοινωνική Υπηρεσία έχει θέσει ως προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ψυχικής υγείας και προωθεί με κάθε τρόπο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Γαλατσίου διοργανώνει δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας. Κατά το φετινό εορτασμό είχαμε θέσει ως προτεραιότητα την προσέγγιση του μαθητικού πληθυσμού της πόλης μας, καθώς θεωρούμε ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες, ώστε σταδιακά να καταπολεμηθεί ο στιγματισμός της ψυχικής ασθένειας και να αρθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός των ψυχικά πασχόντων.

Ειδικότερα φέτος με την πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, η κοινωνική απόσταση και απομόνωση που επιβάλλονται για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου, αναμένεται να προκαλέσουν ψυχική επιβάρυνση, δυσφορία και ανασφάλεια. Για να ενισχύσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα, είναι απαραίτητη αφενός η αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων που βιώνουμε και αφετέρου η ενίσχυση των προσωπικών μας ψυχικών υποστηριγμάτων και διεξόδων αποφόρτισης. Λαμβάνοντας υπόψη  τους αναγκαίους περιορισμούς συνωστισμού λόγω της πανδημίας, καταλήξαμε στην προετοιμασία μιας δράσης που θα διασφαλίσει την εξ αποστάσεως συμμετοχή των μαθητών του Γαλατσίου.

Συγκεκριμένα, καλούμε τα σχολεία και τους μαθητές του Γαλατσίου (ΣΤ’ τάξης Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) να συμμετάσχουν στη Μαθητική Έκθεση Ζωγραφικής για την Ψυχική Υγεία με θέμα “Όταν η ψυχή βρίσκει τοίχο”. Οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν είτε ως σχολείο, είτε ως τάξη ή μεμονωμένα, προετοιμάζοντας έργα ζωγραφικής, τα οποία θα διακοσμήσουν τοίχο του Δημαρχείου, ενώ θα πραγματοποιηθεί φωτογράφισή τους για διαδικτυακή παρουσίασή τους στο κοινό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Γαλατσίου. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές θα προσεγγίσουν το ευαίσθητο θέμα της ψυχικής υγείας, θα δημιουργήσουν και θα εκφραστούν, θα ευαισθητοποιηθούν, αλλά και θα ευαισθητοποιήσουν όσους δουν τα έργα τους. Τα έργα θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τις 13/11/2020 στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου (μπορούν να συγκεντρωθούν στο σχολείο και να παραληφθούν από την Κοινωνική Υπηρεσία). Στο πίσω μέρος όλων των έργων θα αναγράφονται τα στοιχεία των νέων καλλιτεχνών, η τάξη και το σχολείο τους. Κάθε παιδί που θα συμμετάσχει θα παραλάβει αναμνηστική κονκάρδα με αναφορά στην Ψυχική Υγεία. Επισημαίνεται ότι τα ονόματα των παιδιών δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Πληροφορίες στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γαλατσίου τηλ.: 210.2222.011

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr