«ΛΙΟΜΑΖΕΜΑ» στον Β΄ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Γαλατσίου

29-11-2017 Ενημέρωση

Εκπαιδευτική βιωματική δράση με θέμα την «ΕΛΙΑ» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στον Β΄ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Γαλατσίου. Η δράση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας να έρθουν τα παιδιά της πόλης σε επαφή με τη φύση και με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά τις εργασίες που πραγματοποιούνται σε αυτήν. Με αυτό το σκεπτικό , έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παιδικού, μια σειρά από βιωματικές δράσεις με επίκεντρο το φυσικό περιβάλλον και τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να αλληλοεπιδράσουν σ’ αυτό.
Οι μικροί μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το γνωστό σε όλους «λιομάζωμα», που αυτήν την περίοδο λαμβάνει χώρα στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μικροί γεωργοί στην πόλη», εγκεκριμένο από το Υπ. Παιδείας, έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να ραβδίσουν, να χτενίσουν, να αρμέξουν και να μαζέψουν ελιές, έτσι ακριβώς όπως γίνεται από τους γεωργούς εδώ και πολλά χρόνια στον τόπο μας, δίνοντάς τους ταυτόχρονα την ευκαιρία, να έρθουν σε επαφή με την ελληνική παράδοση, να γνωρίσουν τα παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το μάζεμα της ελιάς και το σπουδαιότερο να συμμετέχουν ενεργά σ΄αυτή τη διαδικασία.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και χάρηκαν με τη βοήθεια που προσέφεραν στο μάζεμα των ελιών.
Ο κόπος τους φυσικά ανταμείφθηκε με τα νόστιμα και γευστικά προϊόντα της ελιάς, καθώς δοκίμασαν διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, ελιόψωμο, λαδομπούκι και στο τέλος γεύθηκαν και γλυκάθηκαν με τους παραδοσιακούς λουκουμάδες. Βέβαια δεν έλειψε το τραγούδι, ο αυτοσχεδιασμός, το θεατρικό παιχνίδι και ο κότινος (το στεφάνι που στεφάνωναν τους αθλητές οι αρχαίοι Έλληνες), ενώ το καντήλι, το λυχνάρι και το φαναράκι βοήθησαν να δουν πως το λάδι το χρησιμοποιούσαν και σαν φωτιστικό μέσο και είχαν την ευκαιρία να μυρίσουν το αγνό σαπούνι . Τα παιδιά χρησιμοποίησαν τις αισθήσεις τους (άγγιξαν, γεύτηκαν μύρισαν,) για να γνωρίσουν και να κατανοήσουν το φυσικό μας περιβάλλον.
 «πες μου και θα ξεχάσω…
Δείξε μου και ίσως να θυμάμαι
Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω» …..
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr