Ο Δήμος Γαλατσίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ås της Νορβηγίας υλοποίησαν φέτος ένα σχολικό πρόγραμμα, ένα σχέδιο εργασίας (project), σχετικό με τη «ξενοφοβία – ξενοφιλία – διαφορετικότητα».
Αφορμή γι αυτή τη συνεργασία ήταν η κοινή ανάγκη των παιδιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νορβηγία, να αντιμετωπίσουν τα θέματα που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα που βιώνει σύσσωμη όλη η Ευρώπη και φυσικά οι ίδιοι οι μικροί μαθητές μέσα στα σχολεία τους αλλά και στον κοινωνικό τους περίγυρο.
Αφορμή επίσης γι αυτή τη συνεργασία ήταν η ευγενική βοήθεια των Νορβηγών (ανάμεσα στα άλλα, 2 containers με καινούργιο υλικό και εξοπλισμό), στα τέλη του 2015, όταν ο Δήμος μας φιλοξένησε με τους δικούς του πόρους 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες στο ΠΑΛΑΙ. Εκατοντάδες απλοί Νορβηγοί πολίτες έσπευσαν να βοηθήσουν την προσπάθειά μας, αλλά και στην συνέχεια να εκδώσουν ένα σχετικό βιβλίο – αφιέρωμα στην προσφυγική δομή του ΠΑΛΑΙ με τον τίτλο: «HAV».
Αυτό το βιβλίο έδωσε το έναυσμα για την ενεργοποίηση των σχολικών κοινοτήτων τόσο του Δήμου Γαλατσίου όσο και του Δήμου Ås της Νορβηγίας. Έτσι, λοιπόν οι δύο Δήμοι με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ξεκίνησαν αυτή την σχολική χρονιά το «Xenophobia», με εντυπωσιακά έως σήμερα αποτελέσματα, με στόχο μάλιστα το συγκεκριμένο πρόγραμμα να μετεξελιχθεί σε πανευρωπαϊκό.
Αναλυτικότερα, μαθητές σχολείων των δήμων Ås και Γαλατσίου έχουν έρθει σε επαφή, μέσω skype, και έχουν υλοποιήσει πλήθος projects εστιασμένα στη θεματική της ξενοφοβίας – ξενοφιλίας – διαφορετικότητας.
Με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς το διήμερο, Σάββατο 2 & Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, έγινε η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών του Γαλατσίου στη Νορβηγία. Τις εργασίες και το υλικό των παιδιών των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας παρουσίασε, μέσα από φωτογραφικό υλικό και βίντεο, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μάνος Ελευθερίου. Οι παρουσιάσεις έγιναν στα συνεργαζόμενα σχολεία, στο δημαρχείο και στο πανεπιστήμιο της πόλης Ås ανάμεσα σε πολλούς πολίτες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, περιφερειάρχες, δημάρχους, φορείς και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Νορβηγίας.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση της επίσκεψης εργασίας του Αντιδημάρχου – κάτω των 1.000 ευρώ – καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Το πρόγραμμα αυτό των Δήμων Γαλατσίου και Ås, στοχεύει στην εξωστρέφεια αλλά και στη δημιουργία πανανθρώπινων αξιών για τα παιδιά μας που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, τη λειτουργία της σύγχρονης κοινωνίας μας και προάγουν την καινοτομική και δημιουργική εκπαίδευση. Ο Δήμος Γαλατσίου, με το πρόγραμμα αυτό, αναμφίβολα πρωτοπορεί σε επίπεδο χώρας.
Το υλικό και τα σχολεία τα οποία παρουσιάστηκαν είναι τα εξής:
Από το 8ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου παρουσιάστηκαν τα προγράμματα: «Καλημέρα, στις γλώσσες του κόσμου», «Τι και αν είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι παιδιά», «Παραμύθια από όλο τον κόσμο», «Συγγραφή και εικονογράφηση ιστορίας – Η ζωή μου πριν το πόλεμο», ενώ από το 2ο και 13ο Νηπιαγωγεία Γαλατσίου παρουσιάστηκε η τοιχογραφία για την αποδοχή της διαφορετικότητας, από το 1ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου παρουσιάστηκε η αφίσα για την αποδοχή της διαφορετικότητας και από το 9ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου παρουσιάστηκε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και δύο αφίσες για την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Από το 4ο Δημοτικό Σχολείου Γαλατσίου εκπροσωπήθηκε το πρόγραμμα «Μέτοικοι στην Αρχαία Αθήνα & Μετανάστες στην Αθήνα του 2018» ενώ από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου παρουσιάστηκε η ζωγραφική του Τμήματος Ένταξής του.
Από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου παρουσιάστηκαν τα προγράμματα: «Διαφορετικότητα και Ξενοφοβία», «Ένα παραμύθι φιλίας», «Τα παράξενα ελληνικά φαγητά» και η «Παράσταση Καραγκιόζη: Η κυρία Ξενοφοβία και ο Καραγκιόζης».
Από το 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ξενοφοβία – Μήδειες», ενώ από το 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου παρουσιάστηκαν εργασίες από το πρόγραμμα «Να σκέφτεσαι τους άλλους».
Από το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Γαλατσίου παρουσιάστηκε «Ο διαγωνισμός κατασκευής ξύλινης φωλιάς για τα πουλιά» με πρόταση από πανελλήνιος να γίνει πανευρωπαϊκός.
Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι τοιχογραφίες για τη διαφορετικότητα του κέντρου ΑΜΕΑ Γαλατσίου, το βιβλίο « Τα Όνειρα της γιαγιάς Παραμυθούς» και το σχέδιο εργασίας των στεκιών του Δήμου μας «Χορός και 5 εποχές».