Νόστιμα μουστοκούλουρα από τους μαθητές του Β’ Παιδικού Σταθμού του Δήμου Γαλατσίου

24-10-2012 Ενημέρωση

Παραδοσιακά και νόστιμα μουστοκούλουρα έφτιαξαν με τα χεράκια τους τα παιδιά του Β’ Παιδικού σταθμού του δήμου Γαλατσίου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού διαδραστικού προγράμματος «Μικροί γεωργοί στην πόλη» το οποίο υλοποιεί ο υπεύθυνος διεξαγωγής του Γιώργος Ρόκκας.

Το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και σκοπός του είναι η γνωριμία τους με τις λειτουργίες της φύσης, η απόκτηση σχετικών βιωμάτων και εμπειριών, καθώς και η αφύπνιση και καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Το πρόγραμμα έγινε δεκτό με ενθουσιασμό τόσο από τους παιδαγωγούς, όσο και από τα παιδιά του Β’ παιδικού σταθμού που εντυπωσιάστηκαν από τη διαδικασία και έπλασαν τα δικά τους μουστοκούλουρα.

 

Οι μικροί συμμετέχοντες με την καθοδήγηση των παιδαγωγών και της Διευθύντριας του σταθμού Πιπίνας Κουνέλη είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τις καθιερωμένες διαδικασίες για τη δημιουργία μουστουκούλουρου να ρίξουν αλεύρι στη ζύμη, να ζυμώσουν και να πλάσουν με τα χεράκια τους τα δικά τους μουστοκούλουρα ώστε να τα απολαύσουν ακόμη περισσότερο μετά το ψήσιμο.

 

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγύης Μαρία Αλιμπέρτη δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αποδοχή και την έκβαση αυτής της δημιουργικής δράσης με κύριους αποδέκτες τα παιδιά της πόλης που ολοένα και περισσότερο απέχουν από τις παραδόσεις της ελληνικής γης και επαρχίας.

 

Οι δράσεις όμως δεν σταματάνε εκεί καθώς μετά από πρωτοβουλία της κας. Κουνέλη την Τρίτη 30 Οκτωβρίου ακολουθεί το όργωμα και η σπορά στον προαύλιο χώρο του Β’ Παιδικού Σταθμού.

 

Τέλος, οι μαθητές αποφάσισαν να μοιραστούν μαζί μας τη συνταγή για μουστοκούλουρα ώστε να μη μείνουμε με τη γλύκα:

 
ΥΛΙΚΑ
       3 ½ ποτήρια ζάχαρη
       2 ποτήρια ελαιόλαδο
       1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
       2 ¼ κιλά αλεύρι
       2 ποτήρια μούστο (πετιμέζι)
       3 κουταλάκια αμμωνία
       2 κουταλάκια σόδα
       2 κουταλάκια γαρύφαλλο
       2 κουταλάκια κανέλλα
       1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ

       1 ποτήρι του νερού σταχτόνερο (αλυσίβα)

       Μοσχοκάρυδο
 
 

Ανακατεύουμε στο μπλέντερ το λάδι με τη ζάχαρη για να διαλυθεί.

Ρίχνουμε μέσα την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ και λίγο μοσχοκάρυδο.

Διαλύουμε τη σόδα στο μισό σταχτόνερο, την αμμωνία στο άλλο μισό και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε τη ζύμη για να μαλακώσει.

Βάζουμε τα κουλουράκια στο φούρνο για 20 λεπτά.

 
Καλοφάγωτα!

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr