Ο Δήμος Γαλατσίου λαμβάνει όλα τα μέτρα για τη μη εξάπλωση του ρυγχωτού σκαθαριού στους φοίνικες

10-03-2011 Ενημέρωση
Η Αντιδήμαρχος  Περιβάλλοντος και Πρασίνου, κα. Χριστίνα Μπούρα σε συνεργασία με την υπηρεσία Πρασίνου λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ρυγχωτού σκαθαριού στα Φοινικοειδή που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου, δεδομένου ότι έχει καταγραφεί η παρουσία του εντόμου αυτού σε όμορους Δήμους.
Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Πρασίνου προέβη στις παρακάτω ενέργειες : 
  1. πραγματοποίησε επισταμένους μακροσκοπικούς ελέγχους σε όλους τους Φοίνικες που υπάρχουν σε δημόσιους χώρους πρασίνου μέσα στο Δήμο και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ορατές προσβολές.
  2. προμηθεύτηκε ενημερωτικά φυλλάδια από την Περιφέρεια Αττικής τα οποία διαθέτει στο ισόγειο του Δημαρχιακού καταστήματος
  3. προγραμμάτισε προληπτικές επεμβάσεις σε όλους τους Φοίνικες που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους πρασίνου στα διοικητικά όρια του Δήμου.
Για την προστασία των Φοινικοειδών που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους, η Υπηρεσία Πρασίνου συνιστά:
Α) σε αρχικό στάδιο προσβολής, δηλ. φαγώματα και οπές στα φύλλα (εικ. 1), ομοιόμορφο περιμετρικό κιτρίνισμα των κάτω φύλλων και διαχωρισμός τους από τα φύλλα της κορυφής (εικ. 2) να εφαρμόζεται: i) μηχανική εξυγίανση – δενδροχειρουργική (κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων τμημάτων) και ταυτόχρονη χρήση εγκεκριμένου εντομοκτόνου, ii) χρήση σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών και iii) χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων με ψεκασμό κάλυψης ή έγχυση στο κορμό.
Β) σε προχωρημένα στάδια προσβολής δηλ. καταστροφή των νεαρών φύλλων της κορυφής του φοίνικα και η κάμψη των παλαιών φύλλων, δίνοντας στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας, (εικ. 3) να εφαρμόζεται: i) κοπή των φύλλων από τη βάση τους και του κορμού και τύλιγμα τους με προστατευτικό δίχτυ, ii) ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στον υπό απομάκρυνση προσβεβλημένο φοίνικα για την αποφυγή της διασποράς του εντόμου στους γύρω υγιείς φοίνικες και iii) μεταφορά και φυτοϋγειονομική ταφή των τεμαχίων σε κατάλληλους χώρους.
            Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Πρασίνου τηλ. 210 2143410.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εφαρμογή των εγκεκριμένων εντομοκτόνων θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γεωπόνου και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους ψεκαστές, τους περιοίκους, τα κατοικίδια ζώα, τις μέλισσες και το περιβάλλον.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr