Ο Δήμος Γαλατσίου τιμά τη Νορβηγία για τη βοήθεια στον καταυλισμό προσφύγων στο ΠΑΛΑΙ το 2015

11-05-2017 Ενημέρωση
Ο Δήμος Γαλατσίου τιμά τη Νορβηγία για τη βοήθεια
στον καταυλισμό προσφύγων στο ΠΑΛΑΙ το 2015
 
Θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα για την άψογη διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης από το Δήμο Γαλατσίου κατά τη διάρκεια φιλοξενίας των προσφύγων στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο (ΠΑΛΑΙ) προέκυψαν από την  επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και π. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Δήμου Γαλατσίου κ. Μάνος Ελευθερίου στη Νορβηγία.
 
Αφορμή της επίσκεψης εργασίας του Δημοτικού Συμβούλου Γαλατσίου στάθηκε η «πρότυπη» – όπως χαρακτηρίστηκε από τους Νορβηγούς – δομή του προσφυγικού καταυλισμού στο ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου (τον 10ο & 11ο 2015) για την οποία ήταν υπεύθυνος ο κ. Ελευθερίου, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, και η ουσιαστική στήριξη του Δήμου Stavanger της Νορβηγίας και των κατοίκων του οι οποίοι προμηθεύτηκαν και μας απέστελλαν φορτίο 17 τόνων με καινούρια υλικά, άμεσης χρήσης για τους πρόσφυγες.
 
Ειδικότερα ο κ. Ελευθερίου έπειτα από πρόσκληση των Δημάρχων των πόλεων Όσλο και Åsπαρουσίασε στο συνέδριο HAVproject το καθ’ όλα επιτυχημένο εγχείρημα της διαχείρισης του προσφυγικού κύματος 22.000 προσφύγων στην πόλη του Γαλατσίου. Στη συνέχεια παρέδωσε στη δήμαρχο της πόλης Stavangerκα. ChristineSagenHelgø, στους εθελοντές και εκπροσώπους φορέων και σχολείων, καθώς και στους υπεύθυνους της Μ.Κ.Ο. “Dropintheocean”, οι οποίοι βοήθησαν με την φυσική τους παρουσία στο ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου, ευχαριστήρια, δώρα καθώς και αναμνηστικά μετάλλια, εκ μέρους του Δημάρχου Γαλατσίου κ. Γιώργου Μαρκόπουλου και του Δήμου γενικότερα.
 
Έπειτα ο κ. Ελευθερίου συναντήθηκε και με τη δήμαρχο του Όσλο κ. MarianneBorgen, καθώς και με την επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Όσλο κ. Ελένη Τριανταφύλλου. Ακολούθησε επίσκεψη εργασίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Όσλο και συνάντηση με δημοσιογράφους και μέλη του Πολιτιστικού Οργανισμού της πόλης Ås, καθώς και παρουσίαση του βιβλίου “HAV”, του δημοσιογράφου Knut WernerLindebergAlsen, το οποίο ασχολείται με το «διεθνές» παράδειγμα του ΠΑΛΑΙ.
 
Συνάντηση είχε και με τον δήμαρχο της πόλης Ås κ. Ola Nordal με τον οποίο συζήτησαν την υλοποίηση προγράμματος, ανάμεσα στις δύο χώρες με θέμα HAV – EUROP, ενώ συναντήθηκε και με την π. Πρόεδρο της Ορθόδοξης Κοινότητας – εκπρόσωπο της ελληνικής κοινότητας στη Νορβηγία κ. Κυριακή Παπαδοπούλου.
 
Τέλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς στο Όσλο και να συμμετάσχει στα γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας για τους πρόσφυγες.
 
                Ο Δήμος Γαλατσίου και η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της πολιτικής της για εξωστρέφεια, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα και δράσεις σε συνεργασία με άλλες χώρες, με δήμους, με φορείς κ.ο.κ. ανταλλάσσοντας γνώσεις, τεχνογνωσία και εμπειρία. Παράλληλα υποστηρίζει διαρκώς δράσεις που ενισχύουν τις έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Είναι τιμητικό, όχι μόνο για την πόλη του Γαλατσίου αλλά για την χώρα ολόκληρη, διεθνή μέσα ενημέρωσης και χώρες όπως η Νορβηγία να αναφέρουν τη δομή φιλοξενίας του ΠΑΛΑΙ, ως επιτυχημένο παράδειγμα, ως casestudy και bestpractice, που πρέπει να εξεταστεί και να υιοθετηθεί και από άλλες αντίστοιχες δομές διεθνώς.
 
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Γαλατσίου, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα σχεδόν πρόβλημα, είτε σε επίπεδο λειτουργίας της πόλης ή της ολυμπιακής εγκατάστασης είτε σε επίπεδο ασφάλειας, υγιεινής, σίτισης και φιλοξενίας των 22.000 προσφύγων, συντόνισε δεκάδες κρατικούς και ημι-κρατικούς φορείς, ΜΚΟ, οργανώσεις, εθελοντές, πολίτες και δημοτικούς υπαλλήλους και λειτούργησε υποδειγματικά μια δομή, που αποτελεί εκτός από πρότυπο, μια ευχάριστη ανάμνηση στο δύσκολο ταξίδι των προσφύγων, κάτι που αποτυπώθηκε στις εκατοντάδες ζωγραφιές των μικρών προσφυγόπουλων, που άφησαν στους τοίχους και τους χώρους του ΠΑΛΑΙ.  
 
 
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr