Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ημερίδα του Δήμου Γαλατσίου με θέμα «Δεν σιωπούμε λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών»

27-11-2012 Ενημέρωση
Mια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας στο Καμίνι με θέμα «Δεν σιωπούμε, λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των Γυναικών»
            Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι την ημερίδα με θέμα «Δεν σιωπούμε, λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των Γυναικών» που διοργάνωσαν ο Δήμος Γαλατσίου και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Πολιτιστικού Κέντρου Καμίνι. Στην ημερίδα συμμετείχαν αξιόλογοι ομιλητές οι οποίοι φώτισαν διάφορες πτυχές αυτού του τόσο σοβαρού και σημαντικού ζητήματος.
Συγκεκριμένα μίλησαν για το θέμα της βίας κατά των γυναικών η κα. Έλενα Αποστολίδου από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η κα. Νίκη Ρουμπάνη από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, ο κ. Κώστας Τσιρώνης, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου και η κα. Μαρία Γκόγκου, κοινωνική λειτουργός και Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Γαλατσίου. Η Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και Πρόεδρος Δ.Σ. Γαλατσίου Γεωργία Κιτσίνη ευχαρίστησε το κοινό για τη συμμετοχή του και όσους συνέβαλλαν για τη διοργάνωση της ημερίδας και προχώρησε σε μια σύντομη ανάλυση των αρμοδιοτήτων του Τομέα Ισότητας στο Δήμο Γαλατσίου. Τον συντονισμό της ημερίδας είχε η δημοσιογράφος Τζίνα Πανδρούλα.
 
Με την έναρξη της ημερίδας απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος, οι βουλευτές ΝΔ στη Β’ Αθηνών Σοφία Βούλτεψη και  Άννα Καραμανλή, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Εμμανουήλ Πρωτονοτάριος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου Μαρία Σκορδαλή.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο βουλευτής ΝΔ της Β’ Αθηνών Αργύρης Ντινόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πρασίνου Χριστίνα Μπούρα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Ζώμπος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες σε δράση» και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ελένη Αυλωνίτου, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλατσίου» και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Έλενα Ζέρβα- Γκιουρτζιάν, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννης Μανιάτης, Ιωάννης Σιδερής (μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας) και Βασίλης Δερεδίνης.
Παράλληλα με την ημερίδα υπήρχε έκθεση ζωγραφικής από τις γυναίκες εικαστικούς του Γαλατσίου, Ματίνα Βαρλάμου, Αναστασία Χουλιάρα, Αλίκη Κάρλου, Μαρία Γκόγκου και Έλενα Κατσαντώνη με θέμα τη «Γυναίκα» που πλαισίωνε αισθητικά την ενδιαφέρουσα θεματολογία.
 Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Γεωργία Κιτσίνη στην έναρξη της ημερίδας αναφέρθηκε στο ρόλο του Τομέα Ισότητας των Φύλων του Δήμου Γαλατσίου που περιλαμβάνει τη συστηματική καταγραφή και μελέτη των προβλημάτων των γυναικών του Δήμου Γαλατσίου, την εξειδικευμένη πληροφόρηση και ενημέρωση αναφορικά με τα κοινωνικά δικαιώματα, την οικογένεια, την ισότητα των δύο φύλων, την απασχόληση και την κατάρτιση κ.λ.π, τη δικτύωση και διασύνδεση υπηρεσιών και φορέων με στόχο τον συντονισμό και την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών ισότητας των δύο φύλων, τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων/συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών., την παροχή ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης καθώς και τη δημιουργία και οργάνωση ομάδας εθελοντριών.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κα. Έλενα Αποστολίδου από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων η οποία αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στην ενδοοικογενειακή βία, διάβασε στο κοινό ένα αληθινό περιστατικό όπως είχε καταγραφεί στο αρχείο της, έκανε αναφορά στη θυματοποίηση γυναικών και εφήβων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας ή βιασμού και επισήμανε ότι υπάρχει η Γραμμή Βοήθειας 15900 πουαπευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας, είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση και τη στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που θα παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Ειδικότερα τόνισε ότι η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου. Επίσης, όσον αφορά τα σημάδια αναγνώρισης της βίας είπε ότι υπάρχει η ιστοσελίδα http://www.womensos.gr με αναλυτικές αναφορές στο θέμα της βίας κατά των γυναικών.
     Ακολούθησε η ομιλία της κας. Ρουμπάνη από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, η οποία συγκίνησε το κοινό με όσα περιστατικά περιέγραψε, αναφέρθηκε στη σημασία διαχωρισμού της βίας από την κακοποίηση, καθώς η δεύτερη είναι επαναλαμβανόμενη και παίρνει μορφή εξουσίας. Επίσης αναφέρθηκε στο  Δίκτυο  Γυναικών  Ευρώπης  (ΔΓΕ) το οποίο είναι  εθελοντική  μη  κυβερνητική  οργάνωση, με  πολύχρονη  και  σημαντική  προσφορά  στο  ζήτημα  της  καταπολέμησης  της βίας στην οικογένεια, στην κοινωνία  και  στον αγώνα κατά της  σωματεμπορίας (trafficking) και παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στα θύματα, όπως ψυχολογική υποστήριξη, νομική κάλυψη, οικονομική ενίσχυση, ακόμα και εύρεση εργασίας. Ειδικότερα είπε ότι λειτουργούν δύο υποστηρικτικές τηλεφωνικές γραμμές: «SOS Δίπλα σου» 8001188881 για γυναίκες (αλλά και άνδρες και παιδιά) που υφίστανται σωματική ή ψυχολογική βία στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον τους και «SOS κατά της σωματεμπορίας» 8001114400, για γυναίκες που έχουν ήδη πέσει θύματα ή τους ασκείται πίεση να εκδοθούν, και, γενικά, για άτομα που ζουν σε συνθήκες καταπίεσης. Παράλληλα, παρέχεται καταφύγιο ειδικά για τις γυναίκες-θύματα κακοποίησης, στο οποίο μεταφέρονται μαζί με τα παιδιά τους όποτε κρίνεται ανάγκη. Επίσης, η κα. Ρουμπάνη έδωσε έμφαση στην πολιτική διάσταση του όλου θέματος και αναφέρθηκε και στη σημασία του εθελοντισμού, καθώς ήδη λειτουργεί η Τράπεζα Εθελοντικού Χρόνου στο Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης (210 9700814) που πλαισιώνεται από εθελόντριες κι εθελοντές με διάφορες ειδικότητες για τις δράσεις του.
 
Ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Κώστας Τσιρώνης αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που μπορεί να κάνει η σύζυγος ή σύντροφος αν υποστεί σωματική βία οι οποίες είναι εν συντομία οι ακόλουθες: α) να πάει χωρίς καθυστέρηση στο νοσοκομείο για να ζητήσει οπωσδήποτε την καταγραφή του περιστατικού στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου ως κακοποίηση, β) να υποβάλει μήνυση κατά του δράστη σε οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει την καταγραφή του περιστατικού κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος καθώς η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο κατά του βίαιου συντρόφου και είναι πολύτιμη σε διαδικασία διαζυγίου ενώ ανέφερε πως σύμφωνα με το νέο νόμο οι αστυνομικοί υποχρεούνται να κάνουν την καταγραφή διότι πλέον το αδίκημα δεν διώκεται κατ’ έγκληση αλλά αυτεπαγγέλτως, γ) να επικοινωνήσει με κάποιο δικηγόρο ή με μία τηλεφωνική γραμμή S.O.S., δ) να ζητήσει από τον αρμόδιο ιατροδικαστή να υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση. Ο κος Τσιρώνης τόνισε επίσης ότι εάν το θύμα δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη συζυγική στέγη, μπορεί να μετακομίσει προσωρινά με τα ανήλικα παιδιά της και να φροντίσει να στείλει αμέσως μία εξώδικο δήλωση που να ανακοινώνει στο σύζυγο τη μετοίκηση τη δική της ή/και των παιδιών τους για να μη θεωρηθεί η κίνησή σας εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης. Ακόμα και αυτό όμως να μην πράξει μπορεί να φύγει λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης και κανένα Δικαστήριο δεν θα χρεώσει εγκατάλειψη συζυγικής στέγης εφόσον έχει υποστεί σωματική βλάβη εξαιτίας της βάναυσης συμπεριφοράς του συντρόφου. Τέλος διευκρίνισε ότι σε περίπτωση διάπραξης εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας είναι δυνατόν να ζητηθεί και να επιβληθεί στον θύτη ο περιοριστικός όρος της απομάκρυνσής του από την οικογενειακή κατοικία, της μετοίκησής του, ή της απαγόρευσης προσέγγισης των χώρων κατοικίας ή εργασίας του θύματος, των κατοικιών στενών συγγενών του και των εκπαιδευτήριων των παιδιών.

Κλείνοντας την ημερίδα, η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Μαρία Γκόγκου μίλησε για τις κοινωνικές παροχές που έχει προβλέψει ο Δήμος προς τις κακοποιημένες γυναίκες τόσο στο απολύτως απαραίτητο επίπεδο της συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης, όσο και σε πιο πρακτικό όπως αυτό της σίτισης, της στέγασης, της οικονομικής ενίσχυσης και της εργασίας. Η κα. Γκόγκου τόνισε ότι για οποιοδήποτε ζήτημα σχετικό με βία, κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου (210-2143376 και 210-2222011, Γεωργίου Βάσσου 5 & Αγ. Γλυκερίας 22). Μίλησε επίσης διεξοδικά σχετικά με την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την κοινωνική υπηρεσία και τους εθελοντές για τον απεγκλωβισμό αυτών των γυναικών, την ενδυνάμωση του ψυχισμού τους, την αποκατάσταση ενός ομαλού τρόπου διαβίωσης και τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για τη ζωή και το μέλλον τους.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr