Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής του Ι.Ο.ΑΣ σε τρία Δημοτικά Σχολεία του Γαλατσίου

25-01-2017 Ενημέρωση
Με μεγάλη επιτυχία και έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των μαθητών ολοκληρώθηκε στο 9ο, στο 11ο και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής του Ι.Ο.ΑΣ. «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Γαλατσίου.
Το πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους, υλοποιήθηκε στα τρία Δημοτικά Σχολεία του Γαλατσίου που δήλωσαν συμμετοχή και αναπτύχθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ», σε στενή συνεργασία με κορυφαίους Οργανισμούς της Ευρώπης, από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου.
 Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται με βιωματικό-διαδραστικό τρόπο ως ακολούθως: Οι μαθητές, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, απολαμβάνουν μια ευχάριστη κατανόηση των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής συμμετέχοντας ενεργά στο να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, στο να τοποθετήσουν τις διαβάσεις, τα φανάρια και τα σήματα στα σωστά σημεία του δρόμου, στο να διασχίσουν σωστά ένα δρόμο αναλαμβάνοντας ρόλους και στο να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους, ώστε μέσα από συνεργασία να βρουν απαντήσεις σε τυχόν απορίες τους. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αναπτύσσουν διάλογο σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή, καταλήγουν μόνα τους στις σωστές απαντήσεις και βιώνουν, παίζοντας στο σχολείο, τους σωστούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.
            Η εκπαίδευση εστιάζει στους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούν τα παιδιά και ανάλογα με την ηλικία και τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες δίνεται έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών ως πεζοί, ως επιβάτες Ι.Χ., ως ποδηλάτες και ως χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κάθε φορά αντίστοιχα για την κάθε περίπτωση.
Ήδη από το 2008 το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε περισσότερους από 30.000 μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το εκπαιδευτικό υλικό του,  καθώς εγκρίθηκε ως παιδαγωγικά κατάλληλο να αξιοποιηθεί από τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, στο πλαίσιο υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος Κυκλοφοριακής Αγωγής, με στόχο την ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών Α/θμιας Εκπαίδευσης.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr