Ομόφωνα ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ονοματοθεσία πλατειών και οδών Δήμου Γαλατσίου

21-12-2020 Ενημέρωση

Ομόφωνα ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ονοματοθεσία πλατειών και οδών, μετά από την επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

 Συνολικά 38 ονοματοθεσίες οδών και πλατειών ψηφίστηκαν ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου 2020. Ειδικότερα οι ονοματοδοσίες αφορούν σε εννιά οδούς, παντελώς ανώνυμες και σε μια οδό (Ομφάλης), η οποία ήταν επίσημα ανώνυμη, αλλά και σε 26 πλατείες, παντελώς ανώνυμες και σε δύο (Λιναρά & Εθνικής Αντίστασης) οι οποίες ήταν επίσημα ανώνυμες.

Η ονοματοδοσία των οδών και πλατειών έγινε με βάση την ιστορία και τη μυθολογία της πόλης, ώστε κάθε σημείο της να φέρνει αναμνήσεις και συμβολισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ονοματοθεσίας οι πολίτες έρχονται σε επαφή με  την ιστορία του τόπου τους, με την τοπική ιστορία – με πρόσωπα και γεγονότα και γνωρίζουν σπουδαίες προσωπικότητες που συνδέονται με την πόλη και τον τόπο τους. Επομένως πέρα από τον προσδιορισμό της θέσης  η ονοματοθεσία των οδών έχει και παιδευτικό ρόλο, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι σήμερα έχουν ονόματα μεγάλων προσωπικοτήτων, θεών και ηρώων, τοπωνυμίων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής μας αλλά και ονόματα που ταιριάζουν στον εκάστοτε δρόμο.

Ο Πρόεδρος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Ονοματοθεσίας του Δήμου μας κ. Μάνος Ελευθερίου, με αφορμή το τέλος των εργασιών της επιτροπής, εκφράζει σε όλους τους συμμετέχοντες στην επιτροπή Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και σε όσους συμπολίτες μας συνέβαλαν με τις προτάσεις τους, μετά από τη διαβούλευση που έγινε, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το ενδιαφέρον και τη θετική συμβολή τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύντομα στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΦΩΤΟΘΗΚΗ του Δήμου μας,, που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου www.galatsi.gov.gr θα μπουν όλες οι οδοί και πλατείες της πόλης, με τα στοιχεία και την ιστορία τους.

Οι ονοματοθεσίες που ψηφίστηκαν (συνολικά για το διάστημα 2014 – 2020) είναι οι ακόλουθες:

Η πηγή είναι ένα από τα βασικά στοιχεία και μνημεία της πόλης μας. Για τη δημιουργία της πόλης, έπαιξε καταλυτικό ρόλο μαζί με την πέτρα της περιοχής. Ρέει αδιάκοπα, εκατοντάδες χρόνια μέχρι και σήμερα…

Ο Δημήτριος Καμπούρογλου (ιστοριοδίφης, λογοτέχνης, δικηγόρος, ποιητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) μας ταξιδεύει στο Γαλάτσι του 1600 με το εξαιρετικό του κείμενο «Γραικός, Γενίτσαρος και Βενετσάνος» και μας περιγράφει την πηγή από την οποία τρέχει αγιασμένο νερό…

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου (λογοτέχνης, ποιητής, διηγηματογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και ακαδημαϊκός) περιγράφει σε κείμενό του το Γαλάτσι του 1911 με την τέντα, το καφενείο και  την πηγή, όλα δίπλα στην παλαιά εκκλησία της Αγίας Γλυκερίας.

Ο Σπύρος Βασιλείου (ζωγράφος, αγιογράφος, χαράκτης, σκηνογράφος, γραφίστας, διακοσμητής, συγγραφέας – κριτικός, δάσκαλος) έχει ζωγραφίζει την πόλη μας δεκάδες φορές και με διαφορετικές τεχνοτροπίες. Τα περισσότερα έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη.

Το αρχαίο όνομα του λόφου της πόλης μας. Μέχρι να χρησιμοποιηθεί το  τοπωνύμιο «Τουρκοβούνι» και «Τουρκοβούνια» ήταν το όνομα που ανελλιπώς χρησιμοποιήθηκε  πάνω από 2.500 χρόνια  για τη λοφοσειρά από τον Λυκαβηττό μέχρι την άκρη του λόφου του Γαλατσίου (αναφορές μέχρι και το 1875).

Η Ειρήνη Κουμαριανού (1931 – 25 Ιανουαρίου 2013) ήταν ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Γαλάτσι και αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου. Είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετές παραστάσεις κυρίως του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολλές αρχαίες τραγωδίες, κυρίως της Επιδαύρου.

Ο Νικόλαος Λύτρας (διακεκριμένος ζωγράφος μας) έχει ζωγραφίσει την πόλη μας – αρχές του 1900 – και το λόφο της.

O Φώτης Κόντογλου, (λογοτέχνης και ζωγράφος) ασχολήθηκε με τον μοναδικό τρούλο της Ομορφοκκλησιάς μας και τον περίφημο Παντοκράτορά του, τον οποίο μελέτησε πάνω από τριάντα χρόνια, αντέγραψε και ζωγράφισε σε πολλούς ναούς, σε όλη την Ελλάδα (Οινούσσες, Καπνικαρέα, κτλ).

Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας (περί το 150 μ.Χ.) αναφερόμενος στα όρη που περιβάλλουν την Αθήνα, μετά την Πεντέλη, τον Υμηττό και την Πάρνηθα, λέει: «και Αγχεσμός όρος εστί ου μέγα, και Διός άγαλμα αγχεσμίου» (Παυσ. Αττικά Ι. 32 2). Από το απόσπασμα προκύπτει ότι ο Αγχεσμός ήταν μικρό βουνό, στο οποίο υπήρχε άγαλμα του αγχεσμίου Διός. «Επί του Αγχεσμού ην άγαλμα του Διός και μέχρι χθες εσώζετο κλίμαξ και επιγραφή ΔΙΟΣ ΑΓΧΕΣΜΟΥ λελαξευμέναι επί του βράχου… όπερ σημαίνει ότι ιστορικόν μνημείον υπό μόνου του Παυσανίου μνημονευόμενον, κατεστράφη ένεκα της αμαθείας ή αφροντησίας των προϋπαρξασών Κυβερνήσεων»

Ο Σπύρος Βραδής υπήρξε εξέχων γιατρός του Γαλατσίου.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (2 Δεκεμβρίου 1921 – 29 Μαρτίου 2011) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός.

Η οδός, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Παρόλα αυτά έχει το όνομα της μυθολογικής βασίλισσας της Λυδίας, ερωμένης του Ηρακλή. Οπότε ονοματοδοτείται, επίσημα, με το ίδιο οδωνυμικό.

Η οδός, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Παλαιότερη ονομασία της λοφοσειράς του Αγχεσμού, των Τουρκοβουνίων.

Η οδός, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Αλεπότρυπα είναι ο χαμηλός λόφος της Αθήνας – αλλιώς Ελικώνας – ανάμεσα στο Γαλάτσι και την Κυψέλη.

Η οδός, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Γύρω στο 1900, τα περισσότερα λατομεία στο κέντρο της Αθήνας κλείνουν με νόμο. Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στρέφεται τότε στα προάστια. Νταμάρια ανοίγουν στους λόφους του Γαλατσίου, των Πατησίων και της Κυψέλης, ενώ κοντά τους χτίζονται ασβεστοκάμινα μικρά και μεγάλα.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη.  Μια από τις ξακουστές ταβέρνες του Γαλατσίου, στην περιοχή της πλατείας, ήταν εκείνη του ταχυδρομικού υπαλλήλου Διονύση Λιναρά, αγαπημένη των εργατών από τα νταμάρια. Οπότε ονοματοδοτείται, επίσημα, με το ίδιο οδωνυμικό.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Ακολουθώντας το όνομα του μνημείου, το οποίο και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του αλσύλλιου – πλατείας,  ονοματοδοτείται, επίσημα, με το ίδιο οδωνυμικό.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Έλληνας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών. Η δίκη του που έμεινε στην ιστορία ως «υπόθεση Μπελογιάννη» και η εκτέλεσή του το 1952, έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις. Έμεινε γνωστός στην Ιστορία ως «Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο» και προς τιμήν του ονομάστηκαν δρόμοι και οικισμοί σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως το χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Η πρώτη απόφαση της Επιτροπής Ονοματοθεσίας, η οποία και δεν έγινε δεκτή, ως πλατεία Γλέζου – Ελευθερίας, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Ως ανώνυμη πλατεία πλέον – σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Τεχνικής Υπηρεσίας τού Δήμου μας – προτείνεται ως Μανώλη Γλέζου.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Έλληνας αντιστασιακός, ο οποίος μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, τη νύχτα της 30ής  προς 31η  Μαΐου 1941.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Έλληνας κωμικός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, ο οποίος και έμενε σε μονοκατοικία επί της λεωφόρου Γαλατσίου.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Στο ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ (Αθήνα, 13, 14 και 15 Μαΐου 2005), ο κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΚΑΔΙΑΡΗΣ παρουσίασε την εργασία του «Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΚΙ Ο ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑΣ» στην οποία και αναφέρεται σε μια  υποθετική συνάντηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, (Kρητικός  ζωγράφος,  γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης) με τον άγνωστο ζωγράφο του Παντοκράτορα της Ομορφοκκλησιάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριστουργηματικός παντοκράτορας, πιθανόν, να φιλοτεχνήθηκε από χέρι μεγάλου ζωγράφου, ίσως και από τον ίδιο τον Θεοτοκόπουλο.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Ο Αγχεσμός (Τουρκοβούνια) υπαγόταν στον αρχαίο δήμο Βατή, όπου κατοικούσε η Αιγηίδα Φυλή και είχε προστάτη της τον Ηρακλή.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, προτείνεται και η ονοματοδοσία της συγκεκριμένης πλατείας.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Πρωτεργάτης και συντονιστής της «Κίνησης Πολιτών Γαλατσίου».

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Γαλατσιώτης αντιστασιακός.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Ο Δημήτριος Καμπούρογλου (ιστοριοδίφης, λογοτέχνης, δικηγόρος, ποιητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) μας ταξιδεύει στο Γαλάτσι του 1600 με το εξαιρετικό του κείμενο «Γραικός, Γενίτσαρος και Βενετσάνος» και μας περιγράφει το Γαλάτσι της εποχής.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης μας έχουν καταβολές από τη Μικρά Ασία και, κυρίως, από τα παράλιά της.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης του Γαλατσίου, δημιούργησαν – κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα – συλλόγους για να έχουν επαφές και μνήμες με τις μητροπόλεις τους. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος Αγριτών Λέσβου, με σφραγίδα από το 1975.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης του Γαλατσίου, δημιούργησαν – κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα – συλλόγους για να έχουν επαφές και μνήμες με τις μητροπόλεις τους. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος Επτανησίων, με σφραγίδα από το 2007.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης του Γαλατσίου, δημιούργησαν – κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα – συλλόγους για να έχουν επαφές και μνήμες με τις μητροπόλεις τους. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος Ηπειρωτών, με σφραγίδα από το 2002.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης του Γαλατσίου, δημιούργησαν – κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα – συλλόγους για να έχουν επαφές και μνήμες με τις μητροπόλεις τους. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος Θεσσαλών, με σφραγίδα από το 2005.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης του Γαλατσίου, δημιούργησαν – κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα – συλλόγους για να έχουν επαφές και μνήμες με τις μητροπόλεις τους. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος Κρητών, με σφραγίδα από το 1979.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης του Γαλατσίου, δημιούργησαν – κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα – συλλόγους για να έχουν επαφές και μνήμες με τις μητροπόλεις τους. Ανάμεσά τους, οι Σύλλογοι των Ναξίων, με σφραγίδες: Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων από το 1976, Απεραθιτών από το 1980, Απολλωνιατών από το, Δαμαριωνιτών από το 1936, Δανακιωτών από το, Εγκαριτών από το, Κεραμιωτών από το 1972, Κορωνιδιατών από το 1975, Κυνηδαριωτών από το 1960, Κωμιακιτών (Κορωνίδας) από το 1911, Σκαδιωτών από το 1975, Φιλωτιτών από το 1926, κ.ά.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη.  Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης του Γαλατσίου, δημιούργησαν – κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα – συλλόγους για να έχουν επαφές και μνήμες με τις μητροπόλεις τους. Ανάμεσά τους, ο Σύλλογος Πελοποννησίων, με σφραγίδα από το 1979.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης του Γαλατσίου, δημιούργησαν – κατά τη διάρκεια του.

Η πλατεία, επισήμως, θεωρείται ανώνυμη.

 

 

 

Διαπαραταξιακή επιτροπή ονοματοθεσίας, ονοματοθεσία πλατειών και οδών
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr