Παραμυθένια μουσική βραδιά στην Ομορφοκκλησιά κάτω από την πανσέληνο την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

24-08-2021 Ενημέρωση

Μια παραμυθένια μουσική βραδιά, «Κάτω από την πανσέληνο με τα τραγούδια της Χαρούλας», απόλαυσαν όσοι ήταν στον προαύλιο χώρο του βυζαντινού ναού Αγ. Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά), την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021. Η Ομορφοκκλησιά (Αγ. Γεώργιος) του Δήμου Γαλατσίου είναι ένας από τους συνολικά 121 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα που υποδέχτηκαν το κοινό για να θαυμάσει την Πανσέληνο και ειδικότερα ένας από τους 53, στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεγάλο μουσικό αφιέρωμα.

Συγκεκριμένα, οι ερμηνευτές των τραγουδιών της Χαρούλας Αλεξίου, Μαρία Αναματερού, Νάντια Καραγιάννη, Σπύρος Κουτσοβασίλης, Πέρσα Σέργη, με τον μαέστρο Λευτέρη Μαυρομάτη και τους μουσικούς  “Έμμελον”, αποθέωσαν τη βραδιά, καθώς με τα τραγούδια της Χαρούλας δίπλα στη φωτισμένη Ομορφοκκλησιά υποδέχτηκαν την πανσέληνο τη στιγμή που έκανε δειλά την εμφάνιση της πίσω από τα Τουρκοβούνια.

Με αυτήν την εκδήλωση, στον ανοιχτό αυτό χώρο, ξεκινάμε δειλά-δειλά για φέτος τα μουσικά αφιερώματα, συνεχίζοντας την παράδοση μετά το 2017 με την 1η Πανσέληνο στην Ομορφοκκλησιά και το αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη και δεξιοτέχνη του ούτι, Xάιγκ Γιαζιτζιάν. Συνοδοιπόροι σε αυτά τα αφιερώματα το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής κ. Ανδρίκου, η προϊσταμένη του τμήματος βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και μουσείων κ. Βασιλικού, η αρχαιολόγος κ. Σκώτη, τις οποίες ευχαριστούμε, θερμά, για τις προσπάθειες που κάνουν για το μνημείο της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος αναφερόμενος στην εκδήλωση δήλωσε ότι : «ο Δήμος μας είναι τυχερός που έχει εντός των ορίων του, ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με εξαιρετικές τοιχογραφίες, όπως η Ομορφοκκλησιά, έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου, το Άλσος Βεΐκου, το οποίο οφείλουμε όλοι να διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού, καθώς και ένα πρώην Ολυμπιακό ακίνητο, το Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ), το οποίο οφείλουμε ως Δήμος να το διατηρούμε ‘ζωντανό’ αξιοποιώντας το στο έπακρο. Είναι στο χέρι όλων μας αυτή την ‘περιουσία’ της πόλης να τη μεταφέρουμε καλύτερη και ομορφότερη στα παιδιά μας».

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού «Βασίλης Παπαδιονυσίου» Μάνος Ελευθερίου, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, αλλά και για την αγάπη που έχει δείξει για την Ομορφοκκλησιά, τόνισε ότι: «Αυτό το κομψοτέχνημα, που βλέπετε μπροστά σας, κτίστηκε πριν από πολλούς αιώνες. Η αρχιτεκτονική ομορφιά του ναού, αλλά και οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του, του χάρισαν το προσωνύμιο …Ομορφοκκλησιά. Κυρίως όμως λόγω του μοναδικού Παντοκράτορα, τον οποίο εκθειάζει ο Φώτης Κόντογλου ως τον ομορφότερο Παντοκράτορα του κόσμου. Κι από πάνω του η Σελάνα, η Σελήνη, η Πανσέληνος, η Μήνη…Η Σελήνη είναι η μία από τις δυο αγαπημένες αδελφές του Ήλιου, σύμφωνα με τη μυθολογία μας, της οποίας ο φυσικός χώρος είναι η νύχτα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Ελευθερίου τόνισε ότι: «στόχος μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να ανοίξουμε μόνιμα την Ομορφοκκλησιά, αλλά και να αναβαθμίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο της. Δυστυχώς, μετά την αποπεράτωση των περσινών εργασιών σε όλο αυτό το πλακόστρωτο και το αλσύλιο και προτού καν προλάβουμε να χαρούμε τα νέα φωτιστικά,  οι γνωστοί – άγνωστοι έκλεψαν τις καλωδιώσεις και τα μέταλλα, με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι αναμμένα. Ωστόσο σύντομα θα ανάψουν πάλι, αλλά θα μπουν και οι νέες πινακίδες, οι οποίες αφαιρέθηκαν για να προστεθούν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία».

Επίσης, ο κ. Ελευθερίου αναφερόμενος στο Φεστιβάλ Γαλατσίου είπε ότι: «Τα Φεστιβάλ είναι γιορτές του πολιτισμού και χρειάζονται ευθυμία και χαρά. Με φόβο, κακή διάθεση, έκτακτα μέτρα, αποστάσεις και 13.500 νεκρούς – μόνο στη χώρα μας, δεν μπορείς να διοργανώνεις φεστιβάλ. Με αυτά τα δεδομένα αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, ότι και πέρυσι και φέτος καλώς πράξαμε. Εξάλλου, ακόμη και σήμερα μιλάμε για χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς, καθημερινά».

Το μουσικό αφιέρωμα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Βασίλειος Δερεδίνης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Αγγελική Ζήκου και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος στο Γραφείο Τύπου, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, κ. Κώστας Μπάστας.

 

Μουσική βραδιά κάτω από την πανσέληνο με τα τραγούδια της Χαρούλας, Ομορφοκκλησιά Πανσέληνος
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr