Ποια υλικά απαγορεύεται να πετάμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

18-05-2022 Ενημέρωση

Θερμή παράκληση προς όλους τους κατοίκους του Γαλατσίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ρίχνουν ΜΟΝΟ τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί – πλαστικό – αλουμίνιο) ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ στους κάδους ανακύκλωσης, που βρίσκονται στα πλησιέστερα σημεία για την εξυπηρέτησή τους.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ρίχνονται οικιακά σκουπίδια, καθώς και πολλά μη ανακυκλώσιμα υλικά, δυσχεραίνοντας το έργο ανακύκλωσης του Δήμου μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακατάλληλα υλικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα: καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, διαμορφώνουν σύμμεικτο φορτίο το οποίο είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να ανακυκλωθεί, λερώνουν και καταστρέφουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, απειλούν με τραυματισμό τους εργαζομένους στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ανάλογα με το περιεχόμενο που αναγράφεται ρίχνουμε καθαρές και πλυμένες (αν απαιτείται):

Σημαντική λεπτομέρεια επίσης είναι ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των πλαστικών μπουκαλιών από τα καπάκια, καθώς ανακυκλώνονται διαφορετικά.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν πετάμε τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες στους κάδους δεμένες σε σακούλα, αλλά αδειάζουμε το περιεχόμενο και στη συνέχεια πετάμε και τη σακούλα αν ανακυκλώνεται.

Επίσης, δεν πετάμε συσκευασίες με υπολείμματα από τροφές και υγρά. Δεν πετάμε όλα τα υλικά στον κάδο, καθώς για υλικά όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές υπάρχουν άλλα σημεία συλλογής και ανακύκλωσης. Δεν ανακυκλώνουμε ποτέ σπασμένα τζάμια και καθρέφτες. Δεν πετάμε σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια. Δεν πετάμε πλαστικές βιοδιασπώμενες και φωτοδιασπώμενες σακούλες καθώς και πλαστικά μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια.

Επίσης, στους κάδους της ανακύκλωσης δεν πρέπει να βρεθούν σε καμία περίπτωση τα εξής υλικά: ενέσεις, μάσκες, γάντια, self tests και κάθε είδους ιατρικά απόβλητα (απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση), οι μπαταρίες, οι ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους, κλαδιά και κλαδέματα, οικοδομικά υλικά και χώμα, καθώς και φωτοβολίδες – πυροτεχνήματα, που είναι εύφλεκτα και μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις και φωτιά. Για όλες τις παραπάνω βασικές κατηγορίες υλικών υπάρχουν άλλα ρεύματα ανακύκλωσης, διαφορετικά από την ανακύκλωση συσκευασιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με τη σωστή απόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών στους αντίστοιχους κάδους, διευκολύνουμε το έργο της διαλογής και επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη καθαρότητα των υλικών.

Η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής!

τι δεν πρέπει να ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr