Πολλαπλά δρώμενα και ομιλίες στην εκδήλωση «Στη γυναίκα …με αγάπη» του Δήμου Γαλατσίου την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

13-03-2017 Ενημέρωση
Μια μοναδική εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο: «Στη γυναίκα … με αγάπη», πραγματοποιήθηκε μέσα από πολλαπλά δρώμενα και ομιλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι», ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα, στις 8 Μαρτίου 2017, από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Δήμου Γαλατσίου.
            Η εκδήλωση ξεκίνησε με την πρωινή ξενάγηση που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα: «Η θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα», με ξεναγό τον κ. Μάνο Ελευθερίου.
              Στη συνέχεια νωρίς το απόγευμα μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν μια πρωτοποριακή παράσταση Θεάτρου Σκιών από το θίασο του Σωκράτη Κοτσορέ, με τον τίτλο: «Η διαχρονική συγγνώμη του Καραγκιόζη προς την Αγλαϊα», στην οποία η σχέση των δύο φύλων προβλήθηκε με ένα ξεχωριστό τρόπο που ενθουσίασε τους θεατές.
Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο: «Kunaja, γυνή: η θεά!» με έργα των ζωγράφων Καρλόττα Δάσκα και Βίκτωρ Μπάφη. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έγινε και κλήρωση δύο έργων.
              Οι κεντρικές ομιλίες της εκδήλωσης ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Γαλατσίου κ. Γιώργου Μαρκόπουλου, ο οποίος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες και είπε μεταξύ άλλων: «Οι γυναίκες του Γαλατσίου στηρίζουν τον Δήμο και τις υπηρεσίες του προς τους Δημότες. Πάνω από το 55% των εργαζομένων στο Δήμο είναι γυναίκες και το 40% του Συνδυασμού μας ως Δημοτική Αρχή στελεχώνεται από πολύ δυναμικές και ικανές γυναίκες. Ο Δήμος αγαπάει και αυτός με την σειρά του τις γυναίκες και τις στηρίζει με τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις βοηθάει με τις κοινωνικές του δομές, με τις πολιτιστικές και αθλητικές του δράσεις. Μάλιστα στο Γαλάτσι έχουμε πλέον το πιο υπερσύγχρονο και όμορφο δημοτικό γυμναστήριο γυναικών, με μεγάλη συμμετοχή. Αξίζει τέλος να αναφέρω ότι έχουμε μια από τις 4 πιο δραστήριες Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας σε όλη την Ελλάδα».
Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Δημοτικού Συμβούλου και εκπαιδευτικού κ. Μάνου Ελευθερίου, με θέμα : «Σκιαγραφώντας τη γυναίκα και τη θέση της από τα βάθη της προϊστορίας – πρωτοϊστορίας». Ο κ. Ελευθερίου μεταξύ άλλων μίλησε για τη θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα, προβάλλοντας σλάϊτς από αγγεία, κοσμήματα, τοιχογραφίες που υπάρχουν στα μουσεία της Ελλάδας και απεικονίζουν τη γυναίκα της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Αθήνας. Επίσης, χρησιμοποιώντας πηγές σύγχρονων συγγραφέων προσπάθησε να ανατρέψει την αντίληψη που υπάρχει, ότι δηλαδή στην Αρχαία Αθήνα η γυναίκα ήταν «φυλακισμένη» και καταπιεσμένη.
Εμβόλιμα, πριν από την επόμενη ομιλία, τρεις γυναίκες από τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή οι κ.κ. Τζένη Ζαρουλέα, Κυριακή Τζώτη και Ελένη Μελιγκάρη, παρουσίασαν το μονόπρακτο: «Σπίτι, κρεβάτι, εκκλησία: γυναίκα μόνη», σατιρίζοντας το πόσο τελικά ευτυχισμένη είναι η γυναίκα σήμερα. Μετά ένα ζευγάρι χορευτών από τη Σχολή Χορού Salsa Caliente παρουσίασε στο κοινό salsa και bachata δίνοντας άλλο «ρυθμό» στην εκδήλωση.
Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία της π. Διευθύντριας του Υπουργείου Πολιτισμού κας. Δέσποινας Κούτσαρη, η οποία παρουσίασε στοιχεία από το βιβλίο της : «Η Σπαρτιάτισσα στην αρχαιότητα» με αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα.
Στο τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μουσικό σχήμα «Bouzoukleri project» το οποίο κυριολεκτικά ξεσήκωσε τις γυναίκες που βρίσκονταν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, παίζοντας αγαπημένα τραγούδια με θέμα κατά κύριο λόγο τη γυναίκα.
Παράλληλα, με τα δρώμενα όσες γυναίκες προσέρχονταν στο Καμίνι μπορούσαν να γράψουν σε ειδικά διαμορφωμένα χαρτιά, σε σχήμα πεταλούδας και λουλουδιού, τι πιστεύουν ότι διεκδικεί η γυναίκα στη σημερινή εποχή και στη συνέχεια να τα κρεμάσουν στο δέντρο. Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγραψαν οι κυρίες που προσήλθαν, οι γυναίκες σήμερα διεκδικούν: Αγάπη (32 φορές αναφέρθηκε), Σεβασμό (14 φορές), Κατανόηση (10 φορές), Ισότητα (9), εκτίμηση, αναγνώριση προσφοράς, ελευθερία, ελεύθερο χρόνο, υγεία (4), ευτυχία, αξιοπρέπεια (3) ίσα δικαιώματα, τον εαυτό της, ηρεμία (2), ίσες ευκαιρίες, ευτυχισμένα τα παιδιά της, δουλειά, επικοινωνία, ισοτιμία, ό,τι της ανήκει, ειρήνη, διακοπές, όχι απιστία, ειλικρίνεια, ευαισθησία, να μην υπάρξει ποτέ ξανά ημέρα της γυναίκας, συμπαράσταση από τον πατέρα των παιδιών της , φιλία,   δικαιοσύνη, όνειρο, όραμα, προσοχή, δύναμη, ξεκούραση, συμπαράσταση, τα πάντα, η γυναίκα γιορτάζει όλο το χρόνο, αλληλεγγύη, τέλος στα στερεότυπα, δώρα. Σημειώνεται ότι δόθηκε ένα τριαντάφυλλο σε όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr