Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στον Δήμο Γαλατσίου – Εφαρμογή προνυμφοκτονίας την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

01-06-2021 Ενημέρωση

Κουνούπια!  Προφυλάξου: Μέρα και Νύχτα!

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στον Δήμο Γαλατσίου

Την Τετάρτη 02/06/2021 θα πραγματοποιηθεί εφαρμογή προνυμφοκτονίας σε διάφορα σημεία του Γαλατσίου, καθώς και τοποθέτηση παγίδων δειγματοληψίας και έλεγχος σημείων, από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών του Δήμου, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε προνυμφοκτονία κουνουπιών στο Άλσος Βεΐκου την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 από την Περιφέρεια Αττικής.

Πιο αναλυτικά επισημαίνεται ότι ο Δήμος Γαλατσίου εφαρμόζει για τα έτη 2020-21 πρόγραμμα ελέγχου-καταπολέμησης κουνουπιών, από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο, ανά δεκαπενθήμερο, το οποίο περιλαμβάνει:

Δε διενεργούνται αεροψεκασμοί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Άλσος Βεΐκου έχει κριθεί χώρος υπερτοπικής σημασίας και έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα «Καταπολέμησης Κουνουπιών» της Περιφέρειας Αττικής (Δ/νση Υγ/κού Ελέγχου  & Περιβαλλοντικής Υγιεινής, ΠΕ ΚΤ Αθηνών Περιφ. Αττικής), σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας και Υγιεινής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Γαλατσίου.

Ειδικότερα, ο Δήμος Γαλατσίου εφαρμόζει σύγχρονο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, και συνεργάζεται άρτια με τους αρμόδιους φορείς (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Για την προστασία από τα κουνούπια συμβάλλουμε όλοι:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ (ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ)

fylladio-koynoypia 

Κουνουπια1

 

Για περισσότερες πληροφορίες :

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/fulladio_kounoupia_2019_GR_final.pdf

http://www.patt.gov.gr/site/images/stories/ANTIPERIFEREIARXES/THEMATIKOI/191009_Leaflet_Conops_part1.jpg

http://www.patt.gov.gr/site/images/stories/ANTIPERIFEREIARXES/THEMATIKOI/191009_Leaflet_Conops_part2.jpg

Ενημέρωση για την προφύλαξη από τα κουνούπια
Τα κουνούπια στην Ελλάδα αποτελούν ένα πρόβλημα, του οποίου λίγος κόσμος γνωρίζει τις πραγματικές διαστάσεις. Δεν είναι μόνο το θέμα της όχλησης αλλά και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας γιατί είναι σημαντικοί φορείς μολυσματικών ασθενειών μεταξύ άλλων της ελονοσίας, του κίτρινου και του δάγκειου πυρετού, του ιού του δυτικού Νείλου, διαφόρων εγκεφαλίτιδων κ.α.

Είναι γεγονός ότι οι κλιματικές αλλαγές και κυρίως η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, βοηθούν σημαντικά την επιτάχυνση του βιολογικού κύκλου και την επιβίωση των κουνουπιών. Στην Ελλάδα απαντώνται πάνω από 54 διαφορετικά είδη κουνουπιών από περίπου 3000 γνωστά είδη παγκοσμίως.

    Βασική παράμετρος για την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, όπως ο Δήμος μας, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Η συνεισφορά του κόσμου στην καταπολέμηση μπορεί να είναι σημαντική, δεδομένου ότι υπάρχουν αναρίθμητοι χώροι που μπορούν να μετατραπούν σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως πλημμυρισμένα υπόγεια, ανοικτές δεξαμενές, δοχεία κάθε τύπου, όπως πιατάκια από γλάστρες, διαρροές νερού ή ανοιχτά φρεάτια σε εσωτερικές αυλές, κλπ.

Οι εστίες αυτές είναι απρόβλεπτες και είναι αδύνατο να χαρτογραφηθούν αφού βρίσκονται στην πλειοψηφία τους σε ιδιωτικούς χώρους και τα συνεργεία του φορέα υλοποίησης του προγράμματος δεν έχουν πρόσβαση.

Εξίσου σημαντικό και για την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης, όπως και για την θωράκισή μας από τα κουνούπια, είναι η  προστασία του ιδιωτικού μας χώρου.

Πόσοι από εμάς έχουμε σκεφτεί ότι πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν μπορεί να έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη δική μας αυλή; Όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά και πολύ πιθανό.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να μην τους δώσουμε την ευχαρίστηση να μας πίνουν το αίμα; Να ακολουθήσουμε τον κανόνα ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους. Επομένως, πρέπει να μάθουμε ποια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας, τον κήπο, τη βεράντα που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους. Είναι εύκολο να το κάνουμε, γιατί υπάρχει ένας βασικός κανόνας:

«Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό».

Τι πρέπει να κάνουμε:

Πώς να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών

 

Πώς να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

Κουνούπια προστατεύομαι, Περιφέρεια Αττικής
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr