Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων από 2 μηνών έως 5 ετών στο Δήμο Γαλατσίου

21-12-2012 Ενημέρωση

   


Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων από 2 μηνών έως 5 ετών στο Δήμο Γαλατσίου

 

Η περίοδος από τη γέννηση του κάθε παιδιού ως την είσοδό του στην υποχρεωτική εκπαίδευση της Α΄ Δημοτικού είναι κρίσιμη και καθοριστική τόσο για την ψυχοκινητική του ανάπτυξη όσο και αργότερα για τη μαθησιακή του επίδοση. Προβλήματα που σχετίζονται με την κοινωνική συμπεριφορά και εξυπηρέτηση, τη λεπτή και αδρή κινητικότητα, την όραση, την ακοή, την ομιλία και την ικανότητα του αντιληπτικού και εκφραστικού λόγου των παιδιών διελαύνουν πολλές φορές απαρατήρητα σε μικρές ηλικίες και δίνουν τα συμπτώματά τους πολύ αργότερα, όταν είναι ήδη πολύ αργά.  

 

Η έγκαιρη αναγνώριση παιδιών που είναι υποψήφια να εμφανίσουν ένα πρόβλημα, πριν το εκδηλώσουν, έχει ιδιαίτερη σημασία για κάθε παιδί διότι η πρώιμη διάγνωση των αναπτυξιακών προβλημάτων οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και την όσο το δυνατό καλύτερη αποκατάστασή τους με τη μορφή λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας ή κάποιας άλλης παρέμβασης.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε βρέφη και νήπια για όλους τους Δήμους μέλη του. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε πανελλαδική βάση από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τελεί υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

 

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε προβλήματα της ψυχοκινητικής ανάπτυξης που μπορεί να εμφανιστούν, πριν όμως εκδηλωθούν, και για αυτό διεξάγουμε έναν προληπτικό αναπτυξιακό έλεγχο σε όλα τα βρέφη και νήπια του Δήμου Γαλατσίου , από 2 μηνών έως 5 ετών. Δηλαδή απευθύνεται στους γονείς όλων των παιδιών που γεννήθηκαν τα έτη 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012.

Οι γονείς που ενδιαφέρονται να κάνουν τον προληπτικό αυτό έλεγχο, μπορούν να τηλεφωνούν στην Κοινωνική Υπηρεσία ,Τηλ: 2102143376 και να δηλώνουν το ονοματεπώνυμο του παιδιού και την ημερομηνία γέννησής του. Τα παιδιά που θα προσδιοριστούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στον παιδίατρο τους για περαιτέρω έλεγχο και στις κοινωνικές υπηρεσίες υποστήριξης του Δήμου για καθοδήγηση και βοήθεια.

Πιστεύουμε ότι μέσα από την προσπάθεια αυτή ο Δήμος Γαλατσίου και το ΕΔΔΥΠΠΥ θα συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόληψη και την προαγωγή της ψυχοκινητικής και ψυχοκοινωνικής υγείας όλων των βρεφών και των νηπίων της πόλης μας.

 
 
 
 
 
 

    Ο     ΔΗΜΑΡΧΟΣ                                         Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ   ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

                                                                                                                      

     ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΙΡΟΣ                        ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ .ΜΠΟΥΡΑΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr