Συγκίνησε βαθιά η έκθεση με τα αυθεντικά κειμήλια του 1940 από το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος»

01-11-2017 Ενημέρωση
Πάνω από 500 μαθητές σχολείων του Δήμου Γαλατσίου επισκέφτηκαν την έκθεση«Αυθεντικά ιστορικά κειμήλια του 1940», τα οποία παρουσιάστηκαν στον Πολιτιστικό Χώρο ΚΑΜΙΝΙ, από το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος». Η έκθεση ξεκίνησε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεις “28ης Οκτωβρίου 1940” του Τμήματος Παιδείας Δήμου Γαλατσίου.
             Η έκθεση περιελάμβανε μεταξύ άλλων το μοναδικό αρχείο της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου, το Ημερολόγιο Δαράτου (Διοικητή στο οχυρό του Νευροκοπίου), το οποίο τονίζεται ότι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε κοινό, πλήθος αυθεντικών εφημερίδων και πρωτοσέλιδων της εποχής, πρωτότυπη αλληλογραφίας προς και από το μέτωπο, καθώς και κειμήλια (γερμανικά παράσημα, σφραγίδες κ.τ.λ.).
                Δεν έλειψαν οι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη στιγμή της επιστροφής των ακρωτηριασμένων γονιών τους από τον πόλεμο. Τους επισκέπτες της έκθεσης ξεναγούσε η υπεύθυνη εθελόντρια κα. Μαρίνα Χωριανοπούλου, δίνοντας έμφαση στα γεγονότα του πολέμου όπως αυτά παρουσιάστηκαν μέσα από τον Τύπο της εποχής.
                Την έκθεση επισκέφτηκε και ο ανηψιός του αείμνηστου Μίμη Τραϊφόρου, Βασίλης, ενώ συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι πολλοί μαθητές που είχαν ήδη επισκεφτεί την έκθεση με το σχολείο τους έστειλαν τους γονείς τους να τη δουν γιατί είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
                Οι μαθητές, σύμφωνα με όσα έγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών, εντυπωσιάστηκαν κατά κύριο λόγο από τα αυθεντικά φύλλα των εφημερίδων της εποχής, τα χρήματα της κατοχής, τα παράσημα των Γερμανών και φυσικά τα γράμματα από και προς το μέτωπο. Επίσης, την έκθεση επισκέφτηκαν επανειλημμένα φοιτητές και ερευνητές για την εκπόνηση και τεκμηρίωση ιστορικών εργασιών.
Στα εγκαίνια της έκθεσης , που πραγματοποιήθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Μάνο Ελευθερίου, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι παραβρέθηκαν η οικογένεια Λεβιθόπουλου, που παραχώρησε το αρχείο στο Δήμο, η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, διευθυντές σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.
 
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr