Το 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή του Βιοκλιματικού διατηρητέου θερινού κινηματογράφου «ΖΑΪΡΑ».

12-11-2021 Ενημέρωση

Η εμβληματική ΖΑΪΡΑ «ζωντανεύει» ξανά!

Πενήντα τέσσερα (54) χρόνια μετά από την πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας, ο θερινός κινηματογράφος  της πόλης μας ανασταίνεται. Στα τριάντα έξι (36) χρόνια λειτουργίας της, η ΖΑΪΡΑ (1957 – 1993) προσέφερε ψυχαγωγία, χαρά, ξεκούραση, διασκέδαση και αδιέξοδο από τις καθημερινές σκοτούρες εκείνης της εποχής.

Ο κινηματογράφος με το αινιγματικό όνομα, που στα αραβικά σημαίνει αθόρυβη, ευγενική, καλόγουστη, με αγάπη του ωραίου και της μουσικής,  έγινε και  δημοφιλές ομώνυμο τραγούδι των Βασίλη Τσιτσάνη – Κώστα Βίρβου, το οποίο και πρωτοτραγούδησε η Μαρίκα Νίνου το 1954.

Ο θερινός κινηματογράφος ΖΑΪΡΑ πήρε το όνομά του από τη μεγαλύτερη κόρη του Σπυρίδωνα Πανά, τη ΖΑΪΡΑ ΠΑΝΑ. Ο ίδιος ο Σ. Πανάς, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας και από τους πρώτους εισαγωγείς καφέ στην Ελλάδα, δημιούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘40 τον κινηματογράφο ΖΑΪΡΑ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους θερινούς της Ελλάδας.  Επίσης, σε παράπλευρους χώρους του κινηματογράφου,  στο ευρύτερο οικοδομικό τετράγωνο που ανήκε στην οικογένεια Πανά, δημιουργήθηκε ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά στούντιο της Ελλάδας, όπου γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους Λάμπρο Κωνσταντάρα και Άννα Καλουτά.

Η Ζαΐρα μας, λοιπόν, κλάπηκε από τα χέρια της λήθης κι ενώ γκρεμίστηκε, ξαναζωντανεύει. Το πολιτιστικό μνημείο νεωτέρων χρόνων, όπως χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1999 [15765/3483/16-6-1999 (ΦΕΚ 454/Δ’/24-6-99)] ανακατασκευάζεται εξ ολοκλήρου. Στα 1.106,30 τ.μ. κάλυψης που κάποτε βρισκόταν ο κινηματογράφος με τα καταστήματά του (ένα mall της εποχής), σύντομα θα έχουμε έναν σύγχρονο βιοκλιματικό κινηματογράφο 100 θέσεων, με τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης, αναψυκτήριο και πολύ πράσινο.

Παρά τα μύρια όσα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και κόντρα στις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι δεν θα πετύχουμε, εμείς με επιμονή, συνεχείς προσπάθειες και διεκδικήσεις είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε επίσημα ότι:

Με σταθερά βήματα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με υπεύθυνη κι αποτελεσματική δουλειά:

 Τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους και σήμερα μιλάμε πλέον για την εκκίνηση των εργασιών για τον διατηρητέο θερινό κινηματογράφο ΖΑΙΡΑ, που αποτελεί ιστορικό σταθμό για το Γαλάτσι και είναι μέρος της ιστορικής μνήμης όλων μας.

https://www.facebook.com/dimosgalatsiouenimerosi/videos/1046423419273659 

 

 

εμβληματική ΖΑΪΡΑ, κατασκευή βιοκλιματικού διατηρητέου θερινού κινηματογράφου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr