Για πρώτη φορά στην Ελλάδα Διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π. Γαλατσίου) και το Δήμο Γαλατσίου

10-05-2016 Ενημέρωση
Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που για πρώτη φορά οργανώθηκε από ΚΕ.ΣΥ.Π. στην Ελλάδα, με τόσο πολλές παρουσιάσεις από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, 45 Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και 2 Πολυτεχνικών Σχολών.
Τη διημερίδα οργάνωσε η Υπεύθυνη  Σ.Ε.Π. του ΚΕ.ΣΥ.Π. Γαλατσίου της  Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας κα Γ. Κωστοπούλου σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες ευθύνης της και τη στήριξη του Δήμου Γαλατσίου και υλοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι», στις 21 και 22 Απριλίου.
Οι δύο συνεδριακές αίθουσες στο Καμίνι ήταν ασφυκτικά γεμάτες και τις δύο ημέρες, από 840 μαθητές (κυρίως της  Β΄ και της  Α΄ Λυκείου),  γονείς και εκπαιδευτικούς.  Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, κα  Ιωάννα Ψίνα και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Γαλατσίου κος Γ. Μαρκόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Σ. Λεπίδα – Ντάγλα,  εκπρόσωποι του ΥΠΠΕΘ, συνδικαλιστικών φορέων, γονέων και μαθητών.
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό καλωσόρισε τους μαθητές στο πολιτιστικό κέντρο Καμίνι του Δήμου τονίζοντάς τους ότι η σωστή επιλογή σπουδών, είναι το πρώτο σκαλοπάτι για την μετέπειτα ζωή τους στην κοινωνία των μεγάλων.
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Η σωστή επιλογή σπουδών είναι το πρώτο σκαλοπάτι γιατί απλά ένα πτυχίο, όσο καλό και αν είναι, δεν φτάνει για να προσδιορίσει και να εγγυηθεί το μέλλον σας ενώ δεν είναι το μοναδικό σκαλοπάτι καθώς πάρα πολλές φορές η εμπειρία μας δείχνει πως υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που έχουν επιτύχει στην επαγγελματική τους ζωή χωρίς κανένα πτυχίο. Ένα πτυχίο, όποιο και αν είναι αυτό, δεν σας ανοίγει αυτόματα τις επαγγελματικές πόρτες και την επιτυχημένη καριέρα. Θέλει από εσάς επιπλέον δουλειά και προσπάθεια. Θέλει ξένες γλώσσες, θέλει δεξιότητες, θέλει πρόσθετη γνώση, θέλει εξειδίκευση.   Απαιτείται να είστε ενημερωμένοι προτού κάνετε τις επιλογές σας στο Μηχανογραφικό. Όσο και αν δεν το καταλαβαίνετε η σημερινή σας επιλογή μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό όλη την πορεία σας μέχρι τα βαθιά σας γεράματα. Για αυτό πρέπει να επιλέξετε Τμήματα που ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεσή σας και όχι γιατί απλά το τάδε Πανεπιστήμιο είναι καλό ή το τάδε Τμήμα εξασφαλίζει σίγουρο μισθό. Αντιλαμβάνομαι ότι με την διαρκή κρίση που μαστίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχετε επηρεαστεί αρνητικά. Είστε άλλωστε η εφηβική γενιά που βιώνει την πιο βάρβαρη κρίση των τελευταίων 40 χρόνων της χώρας μας. Όμως δεν πρέπει να γίνετε π.χ. Στρατιωτικοί ή Αστυνομικοί γιατί οι σχετικές σπουδές εξασφαλίζουν μισθό από την πρώτη μέρα. Οφείλετε να ακολουθήσετε σπουδές και επάγγελμα που σας αρέσουν, που σας ταιριάζουν. Πολλά παιδιά παρατούν τις σπουδές τους από λάθος επιλογή ή γίνονται στο μέλλον κακοί επαγγελματίες, κακοί αστυνομικοί, κακοί γιατροί, δυστυχισμένοι άνθρωποι γιατί «πιέστηκαν» από τους γονείς ή από τα δεδομένα της στιγμής της επιλογής των σπουδών τους. Αυτό που σας προτείνω εγώ, από την δική μου μικρή εμπειρία, είναι να ακολουθήσετε σπουδές και επαγγέλματα που σας και θα σας κάνουν ευτυχισμένους. Που σας γεμίζουν, που σας προκαλούν το πραγματικό ενδιαφέρον. Για να κάνετε όμως την σωστή επιλογή πρέπει να ενημερωθείτε σωστά και πιστεύω ότι σήμερα και αύριο θα λάβετε τέτοιου είδους ωφέλιμη πληροφόρηση.
Ο Δήμος Γαλατσίου με έμπρακτο τρόπο υποστηρίζει το  θεσμό του Κέντρου Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας φιλοξενώντας στο Δημαρχείο του την δομή αυτή και βοηθώντας στο μέτρο των δυνατοτήτων του τις δράσεις και τις λειτουργίες του.
Τέλος, ως άνθρωπος, όχι ως Δήμαρχος, σας εύχομαι από καρδιάς να βρείτε τον δρόμο σας, είτε αυτός περνάει μέσα από φοιτητικά έδρανα, είτε όχι. Στόχος σας πρέπει να είναι η διαρκής πρόοδος ως επιστήμονες, ως εργαζόμενοι, ως επαγγελματίες και κυρίως ως άνθρωποι».
Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γαλατσίου ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές και ευχαρίστησε θερμά την υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Γαλατσίου κα. Κωστοπούλου, τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας κα. Ιωάννα Ψίνα, καθώς και  την Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου κα. Σοφία Λεπίδα- Ντάγλα, για τη στήριξη στην  υλοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους διευθυντές των σχολείων και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και ενδιαφέρθηκαν για αυτή τη διημερίδα.
Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Γαλατσίου, κα. Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα είπε στο χαιρετισμό της ότι : «Ο Δήμος Γαλατσίου φιλοξενεί το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού από την ίδρυσή του, το 2000 και είναι ο μοναδικός Δήμος στην Αττική που φιλοξενεί ΚΕΣΥΠ στο χώρο του. Πιστεύουμε ότι είναι μια υπηρεσία απαραίτητη για τη στήριξη της οικογένειας, των γονιών και των παιδιών, σε θέματα εκπαιδευτικών επιλογών, ειδικά στις μέρες μας. Η κα Κωστοπούλου έχει μακρόχρονη πορεία στη θέση της Υπεύθυνης Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ΚΕΣΥΠ, παρέχει άριστες υπηρεσίες προς γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Έχει φτιάξει ενημερωτικά φυλλάδια για τους μαθητές και τους γονείς, δημιούργησε Ιστοσελίδα για την ενημέρωση και πληροφόρηση γονέων και μαθητών, δημιούργησε ηλεκτρονικό βιβλίο με τις τελευταίες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, δέχεται καθημερινά γονείς και μαθητές σε ατομικά ραντεβού Συμβουλευτικής, ενημερώνει τους μαθητές στα σχολεία τους για το εκπαιδευτικό σύστημα, έχει άριστη συνεργασία με τους συλλόγους γονέων , τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων.
Πιστεύουμε ότι είναι μια επιπλέον παροχή τους Δημότες μας οι υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, για αυτό στεκόμαστε αρωγοί στις δράσεις του ΚΕΣΥΠ και ευχόμαστε το Υπουργείο Παιδείας σε κάθε Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα να δημιουργήσει ένα τέτοιο κέντρο   προς όφελος των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών».
Τη μουσική επιμέλεια της διημερίδας είχε ο Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Γαλατσίου και Μαέστρος, κ. Δημήτριος Βλάχος, ενώ η ιατρός – υψίφωνος κα. Παρασκευή Ντάγλα ερμήνευσε μελοποιημένη ποίηση στην έναρξη της εκδήλωσης.
Κοινή αναφορά όλων των μαθητών και των γονέων  ήταν πως η συγκεκριμένη διημερίδα ήταν ιδιαίτερα γόνιμη για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, ενώ εκπαιδευτικοί και γονείς ζήτησαν από την Υπεύθυνη του ΚΕ.ΣΥ.Π. και το Δήμο Γαλατσίου να διοργανώνουν κάθε χρόνο ενημερωτικές εκδηλώσεις  πληροφόρησης, τέτοιας εγκυρότητας,  σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr