Ζωγραφηγήσεις από τη Λήδα Βαρβαρούση στον Β’ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό

18-05-2016 Ενημέρωση
Η συγγραφέας – εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος “Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα’’ παρουσίασε με «ζωγραφήγηση» το βιβλίο της «Ένα πουλί στην πρίζα», στον Β’ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους.
Η συγγραφέας ζωγράφισε σε χαρτόνι, στους τρεις τοίχους του παιδικού σταθμού, την ιστορία του πουλιού που ήταν κλεισμένο σε κλουβί μπροστά στον υπολογιστή. Οι τοίχοι του παιδικού «ζωντάνεψαν» μέσα από τα σχέδια και τις εικόνες της Λήδας Βαρβαρούση και εμπλουτίστηκε η ιστορία με ήρωες που πρότειναν τα ίδια τα παιδιά, συμμετέχοντας αδιάλειπτα σε αυτή τη «ζωγραφήγηση» που τους έβαζε μέσα στο παραμύθι.
Μαζί με τις παιδαγωγούς πρότειναν συνεχώς νέους ήρωες και έδιναν ιδέες για διάφορα θέματα που τους ρωτούσε η συγγραφέας, όπως για παράδειγμα για τους τρόπους που μπορεί να ασφαλίσει το κλουβί του το πουλί για να μην του το κλέψουν, όταν θα πετάξει μακριά από αυτό για να γνωρίσει τον κόσμο. Καταιγισμός ιδεών από τόσο μικρά παιδιά, ιδέες έξυπνες, όπως να βάλει κάμερες, κλειδαριά, συναγερμό, συρματόπλεγμα, αλλά και ξεκαρδιστικές, όπως να βάλει το κλουβί σε μπανιέρα. Η εικονογράφος κάλυπτε κάθε ιδέα και επιθυμία των παιδιών στο χαρτόνι δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα και περνώντας ουσιαστικά μηνύματα για το σύγχρονο τρόπο ζωής, τη φιλία, την εξερεύνηση και την αληθινή ζωή που βρίσκεται έξω από οποιοδήποτε «κλουβί».
Μετά από  τη «ζωγραφήγηση» ακολούθησε εργαστήριο έμπνευσης, όπου με αφορμή το πουλί και το κλουβί του, ζητήθηκε από τα παιδιά να τα ζωγραφίσουν και να επιλέξουν αν θα βάλουν το πουλί έξω από το κλουβί του ή μέσα σε αυτό.
Ορισμένα στοιχεία για τη συγγραφέα – εικονογράφο:
Η Λήδα  Βαρβαρούση αποφοίτησε από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών Βακαλό (ζωγραφική, γραφιστική, εικονογράφηση, φωτογραφία). Από το 1993 έχει γράψει 15 βιβλία και εικονογραφήσει περί τα 200 βιβλία στην Ελλάδα από τα οποία κάποια κυκλοφορούν σε πολλές χώρες. Μέσα σε αυτά τα πιο γνωστά είναι η σειρά της “Τρελοδαγκωνίτσες” που γράφει και εικονογραφεί, ο Τριγωνοψαρούλης και ο Μάϊκ ο Φασολάκης που είναι Best sellers & long sellers. Το 2006 λαμβάνει Πρώτο διεθνές βραβείο εικονογράφησης από το SouthEastEuropeChildrenLiteratureCenter- SofiaBulgaria, για το βιβλίο της “Ένα Σκουλίκι με φτερά”  – σειρά “Τρελοδαγκωνίτσες”, εκδ. Παπαδόπουλος. Την ίδια χρονιά εικονογραφεί το αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού “Η γλώσσα μου” και το λεξικό της Α’, Β’ και Γ΄ δημοτικού. Το 2009 συνεργάζεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα με το βιβλίο της “Μια παρέα με καρδιά” που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της Ευρώπης( Κείμενα -Εικόνες) και το 2010 δημιουργεί τη μασκώτ “Ελπίδα” που διακοσμεί το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Ελπίδα”.
Με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα “Ζωγραφηγήσεις με τη Λήδα”, συνεργάζεται στενά με σχολεία, νηπιαγωγεία, βιβλιοθήκες και δήμους για την διάδοση της φιλαναγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Είναι μέλος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου (του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ήταν υποψήφια προτεινόμενη εικονογράφος για το βραβείο Andersen IBBY 2016.
 
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr