Ενημέρωση για τη γρίπη από το Τμήμα Υγείας και Υγιεινής Δήμου Γαλατσίου

14-02-2019 Ενημέρωση

Με αφορμή την εύλογη ανησυχία που επικρατεί για τη γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό  το Τμήμα Υγείας και Υγιεινής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Γαλατσίου υπενθυμίζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το κοινό να προστατευτεί.

Τί είναι η Γρίπη:

Η γρίπη αποτελεί μια μεταδοτική νόσο του αναπνευστικού η οποία προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Πώς προλαμβάνεται η Γρίπη:

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί με τρόπο σωστό και έγκαιρο, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στη προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Επισημαίνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες  με τη χρήση του αντιγριπικού εμβολίου.

Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Καθώς η δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες συνίσταται ακόμα και σήμερα ο εμβολιασμός ως ο καλύτερος και αποδοτικότερος τρόπος προφύλαξης, ωστόσο υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται διάστημα περίπου 2 εβδομάδων για την επίτευξη ανοσίας.

Επιπρόσθετα μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη:     

 Θυμίζουμε ότι τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου  και συστήνεται να εμβολιαστούν είναι:

Για περισσότερες πληροφορίες, σας προτείνουμε να διαβάσετε το φυλλάδιο συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ που μπορείτε να βρείτε παρακάτω

 Εάν επιθυμείτε να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης, μπορείτε, αφού προμηθευτείτε το αντιγριπικό εμβόλιο, να προσέλθετε και στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Γαλατσίου (Γ. Βάσσου 5 & Αγ. Γλυκερίας 22). Για ραντεβού με τον Επισκέπτη Υγείας τηλεφωνήστε στο 210-2222011.

Υλικό:

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για τη γρίπη 2018

Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία για την εποχική γρίπη

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ του ΚΕΕΛΠΝΟ για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης

https://youtu.be/FBxf35cuv_A

Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, Τμήμα Υγείας και Υγιεινής, Γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας,

Γεωργίου Βάσσου  5 & Αγίας Γλυκερίας 22, 21022222011, 2102933956, φαξ. 2102222583,

email. ky@galatsi.gr

πρόληψη γρίπης, Τμήμα Υγείας και Υγιεινής
Στοιχεία Επικοινωνίας
Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Τ.Κ.: 11146, Γαλάτσι
Τηλ. Κέντρο: +(30) 213.2055300
Εmail: grafeiotypougalatsi@galatsi.gr